Zadovoljna.si
Želijo zmanjšati porabo maščob med prebivalstvom.

Novice

Danska uvedla davek na maščobe

STA
05. 10. 2011 12.04
0

Danska je 1.oktobra kot prva država na svetu uvedla davek na maščobe, in sicer v vrednosti 16 kron (2,15 evra) na kilogram nasičenih maščob. Na ta način želijo zmanjšati porabo maščob med prebivalstvom. Davek se bo obračunaval na vse izdelke, ki vsebujejo nasičene maščobe, vključno s predpripravljenimi jedmi.

Želijo zmanjšati porabo maščob med prebivalstvom.
Želijo zmanjšati porabo maščob med prebivalstvom.FOTO: Reuters

Danci so v tednu, preden je davek stopil v veljavo, dobesedno izropali trgovine. "Na zalogi smo imeli na tone masla in margarine, da smo lahko ugodili željam kupcev," je dejal predstavnik družbe za distribucijo mlečnih izdelkov. Medtem ko so oblasti prepričane, da bodo potrošnike spodbudili k uživanju hrane z manj maščob, so v konfederaciji danske industrije skeptični in menijo, da se prehrana ljudi ne bo bistveno spremenila, nastalo je le precej težav. Davek je namreč s seboj prinesel kup administracije, saj mora vsak proizvajalec, danski ali tuji, predložiti deklaracijo o vsebnosti nasičenih maščob v izdelku ter tudi o tem, koliko maščobe je bilo uporabljene ob pripravi izdelka.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413