Zadovoljna.si
Odvečni kilogrami

Novice

Debelost vpliva na delovanje možganov

Ni.J.
28. 12. 2011 12.14
2

Debelost močno vpliva na delovanje možganov, sta pokazali sočasno opravljeni raziskavi, ki sta ju opravila priznana raziskovalca iz Washingtona in Bostona. Debelost naj bi še posebej vplivala na predel možganov, ki nadzira apetit in je ključen za nadziranje telesne teže posameznika.

Začaran krog ...
Začaran krog ...FOTO: iStockphoto

Študiji sta potrdili predhodne raziskave, s katerimi so strokovnjaki dokazovali, da odvečni kilogrami otežijo zmožnost razmišljanja in slabo vplivajo na razvoj možganov. Pred kratkim so italijanski raziskovalci katoliške univerze v Rimu dokazali, da debelost pospešuje staranje možganov s tem, ko krajša življenjsko dobo celic Creb1, ključnih za delovanje možganske ovojnice. Raziskavi, objavljeni v Journal of Clinical Investigation, ki sta ju opravila Michael Schwartz z univerze v Washingtonu ter Jeffrey Flier z medicinskega centra v Bostonu, sta šli še korak dlje. Schwartz, ki je opazoval delovanje možganov predebelih živali in ljudi, je prišel do ugotovitve, da prevelik vnos hrane povzroči ohromelost majhnega dela možganov, predvsem predela, ki je ključnega pomena za nadzor apetita in telesne teže, hipotalamusa. Možgani torej telesu ne morejo sporočiti, da je vnesene dovolj hrane in taka oseba še nima občutka sitosti. Njegovo tezo je podkrepila tudi študija Flier, ki je dokazal, da je v primeru debelosti močno upočasnjeno ali celo odsotno redno obnavljanje živčnih celic. Debelost torej ovira razvoj novih nevronov. Razlog, zakaj predebeli ljudje ne morejo nadzirati svojega apetita in zakaj ne morejo od mize, dokler niso siti, torej ni le ta, da jim hrana diši, temveč tudi, da debelost ovira sposobnost sprejemanja razumske odločitve, kdaj so zaužili dovolj hrane.

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493