Zadovoljna.si
Normalen krvotok se je vzpostavil praktično takoj, deklica pa ni imela nobenih zapletov.

Novice

Deklici presadili žile, vzgojene iz njenih lastnih celic

STA
15. 06. 2012 12.00
0

Švedskim zdravnikom je uspelo neki deklici presaditi žile, ki so jih vzgojili iz njenih lastnih matičnih celic. Gre za prelomen postopek v medicini, z njim pa so deklici prihranili bolečo in tvegano presaditev žil, ki bi jih vzeli iz njenega telesa, so objavili v novi izdaji medicinske revije Lancet. Gre za prelomno odkritje v medicini, ki bo ponudilo upanje vsem tistim, ki nimajo več zdravih žil za presaditev, npr. za dializo ali za vstavljanje obvodov pri srčnih boleznih.

Normalen krvotok se je vzpostavil praktično takoj, deklica pa ni imela nobenih zapletov.
Normalen krvotok se je vzpostavil praktično takoj, deklica pa ni imela nobenih zapletov.FOTO:

Sintetične žile niso najbolj uporabne, saj se pogosto mašijo, presajanje tujih žil pa pomeni, da morajo prejemniki do konca življenja jemati zdravila za zaviranje imunskega zavračanja. Zato se zdravniki običajno odločajo za presaditev žil, ki jih vzamejo iz drugega dela telesa.

V primeru desetletne deklice je zdravnikom z univerze v Götenborgu uspelo v laboratoriju vzgojiti žilo iz njenih lastnih matičnih celic.

Deklica je morala na presaditev večje žile, ki dovaja kri v jetra. Po običajni metodi bi ji morali za nadomestno žilo vzeti veno iz vratu ali noge, pri tem pa bi tvegali težave v teh delih telesa.

Kot opisuje AFP, so se zdravniki zato odločili za vzgojitev žile. Za osnovo so vzeli devetcentimetrsko žilo od mrtvega donatorja in iz nje odstranili vse še žive celice. Nato pa so v tkivo vstavili matične celice, ki so jih pridobili iz kostnega mozga deklice.

Dva tedna pozneje je zrasla nova žila, ki so jo nato deklici uspešno vstavili.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413