Zadovoljna.si
Debelost je še vedno v porastu.

Novice

Delež debelih Američanov še naprej raste

STA
10. 07. 2011 11.02
0

Poročilo Sklada za ameriško zdravje in sklada Robert Wood Johnson ugotavlja, da delež odraslih s preveliko telesno težo v ameriških zveznih državah še naprej narašča. V nekaterih hitreje, v drugih počasneje, vendar pa v nobeni državi ne nazaduje.

Debelost je še vedno v porastu.
Debelost je še vedno v porastu.FOTO:

V 16 zveznih državah je v lanskem letu delež predebelih Američanov presegel 30 odstotkov. V zadnjih 15 letih je sedem držav podvojilo delež oseb s preveliko telesno težo, v desetih državah pa se je podvojilo število obolelih za diabetesom. V ZDA imata sicer kar dve tretjini odraslih in tretjina otrok preveliko telesno težo.

Debelost je bila v starih časih znak obilja, danes pa velja obratno. Najbolj "debela" zvezna država v ZDA je Mississippi, ki je tudi najbolj revna. V Mississippiju ima preveliko telesno težo 34,4 odstotka odraslega prebivalstva. Najmanj debelih je v Koloradu in sicer 19,8 odstotka.

Od leta 1995 delež prebivalstva s preveliko telesno težo najhitreje narašča v Oklahomi, Alabami in Tennesseeju, najpočasneje pa v Koloradu, Connecticutu in prestolnici Washington. Največji delež debelih je med manjšinami, manj izobraženimi in ljudmi z nižjimi dohodki. Zdrava hrana je pač draga, nezdrava pa poceni in ameriška prehrambena industrija se na vse kriplje otepa vsakemu poskusu regulacije na tem področju.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413