Zadovoljna.si
Pevec je na projektu sodeloval tudi s partnerji iz Egipta in Italije.

Novice

Dokumentarni film Aleksandrinke med 60 najboljšimi na svetu

STA
27. 02. 2012 11.00
3

Dokumentarni film režiserja Metoda Pevca o ženskah iz Vipavske doline, ki so se od druge polovice 19. stoletja do druge svetovne vojne zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike izseljevale v Egipt, je bil izbran v program mednarodne konference Input kot ena izmed 60 najboljših oddaj, ki so jih lani predvajale javne televizije po svetu.

Pevec je na projektu sodeloval tudi s partnerji iz Egipta in Italije.
Pevec je na projektu sodeloval tudi s partnerji iz Egipta in Italije. FOTO: Miro Majcen

Aleksandrinke so prvi slovenski projekt, ki je bil izbran kot primer odlične oddaje programa javnih televizij za konferenco Input (International Public Television), ki bo potekala maja v Sydneyju. Na konferenci bodo strokovnjaki za produkcijo televizijskega programa pod drobnogled postavili poročanje o kulturi in umetnosti, dokumentarne filme in raziskovalne dokumentarce, igrani program in projekte, ki se razvijajo na različnih medijskih platformah.

Uspešna koprodukcija

Film Aleksandrinke je nastal v koprodukciji med produkcijsko hišo Emotionfilm, RTV Slovenija ter partnerji iz Egipta in Italije. Raziskovanje ozadja za film je trajalo približno leto dni, "praktično smo prečesali vse, kar je kakorkoli dišalo po aleksandrinstvu", je ob premieri povedal Pevec. Snemanje je potekalo v Sloveniji, Italiji, Egiptu, Veliki Britaniji in ZDA.

Dojilje po posel v Aleksandrijo

Zgodovinski kontekst Aleksandrije v filmu pojasnjuje britanski zgodovinar in novinar Michael Haag, avtor knjig o Egiptu in Aleksandriji. Dekleta in žene so v takrat bogati in kozmopolitski Aleksandriji ostale tudi več desetletij kot dojilje, varuške in gospodinje. Številne so se v domovino vrnile prepozno, da bi lahko doživele svoje lastne otroke in svoj dom, ki je bil največkrat odplačan prav z njihovim denarjem. Pevčev film je na lanskem 23. tržaškem filmskem festivalu prejel nagrado za najboljši dokumentarni film.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368