Zadovoljna.si
Facebook sedaj, ko izve, da je nekdo mrtev, pretvori račun pokojnika v spominsko stanje.

Novice

Dostop do Facebooka tudi po smrti

STA
16. 03. 2012 14.51
1

Po Oklahomi sedaj tudi ameriški zvezni državi Nebraska in Oregon pripravljata zakon, po katerem bodo morale družbene spletne strani, kot sta Facebook in Twitter, sorodnikom umrlih dovoliti dostop oziroma prevzem računov pokojnikov. Vsebina na družbeni spletni strani se obravnava kot digitalna dediščina.

Facebook sedaj, ko izve, da je nekdo mrtev, pretvori račun pokojnika v spominsko stanje.
Facebook sedaj, ko izve, da je nekdo mrtev, pretvori račun pokojnika v spominsko stanje.FOTO: Facebook

Zakon, ki ga je sprejela Oklahoma, služi kot model za podobna zakona v Nebraski in Oregonu. Tiskovna agencija AP opisuje primer matere iz Nebraske, ki je leta 2005 v prometni nesreči izgubila sina. O pokojnem je hotela izvedeti kaj več in je pisala spletni strani Facebook, naj sinovo stran ohranijo.

Podjetje je v dveh urah odgovorilo s spremembo gesla in šele dve leti tožarjenja po sodiščih je materi zagotovilo ponoven dostop za deset mesecev, preden so stran povsem izbrisali.

Facebook sedaj, ko izve, da je nekdo mrtev, pretvori račun pokojnika v spominsko stanje. To pomeni, da lahko prijatelji še naprej vstopajo na stran in dodajajo spominska sporočila. Če je pokojnik za časa življenja to izrecno dovolil in če tako zahteva zakon, pa Facebook omogoči sorodnikom tudi dostop do podatkov na računu.

Novi zakoni pa odločanje o tem jemljejo iz rok Facebooka in spletno vsebino obravnavajo kot dediščino, s katero lahko razpolagajo zakoniti dediči, ki ga lahko ohranijo odprtega ali pa ga zaprejo.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368