Zadovoljna.si
Fotogalerija: Čebelnjak na strehi - 8

Novice

Filmi Franza Kafke v Cankarjevem domu

Z.L.
21. 02. 2012 16.09
0

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma bodo pod okriljem festivala Fabula med 22. in 26. februarjem vrteli cikel filmov, ki so bili posneti po knjižni predlogi priznanega avstrijskega pisatelja češkega porekla Franza Kafke. Ljubiteljem filma in literature bodo tako predstavljene projekcije del, kot so Grad, Amerika, Proces in Preobrazba, ki so se jih lotili najvidnejši filmski ustvarjalci zadnjih nekaj desetletij. Po končanih projekcijah bo potekal mednarodni simpozij, na katerem bodo domači in tuji predavatelji spregovorili o pisatelju ter njegovem delu.

Fotogalerija: Čebelnjak na strehi - 8
Fotogalerija: Čebelnjak na strehi - 8 FOTO: Miro Majcen

Pisatelj Franz Kafka je v literaturi znan po svoji temačnosti. Njegove zgodbe so mračne in bizarne, v njih pa je mogoče zaslediti tudi utesnjenost in nelagodje. Ima izredne opisne sposobnosti, saj si lahko ob branju njegovih romanov bralec živo predstavlja kuliso, ki vpliva na dogajanje in občutke glavnih likov. Po mnenju mnogih poznavalcev filma in teoretikov veljajo njegova dela za izredno dober filmski material, ki se ga da oblikovati in zelo slikovito predstaviti javnosti. Vsak režiser, ki se loti Kafkovih predlog, se znajde pred dilemo, kako predstaviti zgodbo in občutke glavnih igralcev: temačno ali razsvetljeno, resnično ali imaginarno, nelagodno ali lahkotno. Kafkovi liki so namreč težke osebnosti, ki velikokrat trpijo za duševnimi motnjami in zaradi tega je celotna stvar še toliko težja. Ko se bo filmski cikel zaključil, mu bo sledil mednarodni simpozij, na katerem bodo o pisatelju in interpretacijah njegovih del spregovorili predavatelji iz Slovenije in tujine. Med najvidnejšimi so profesorica književnosti in teoretičarka Neva Šlibar, sodnik iz Celovca Janko Ferk, nemški filozof Reiner Stach, prevajalca Josef Čermak in Štefan Vevar ter drugi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493