Zadovoljna.si
Poškodb kože s prostim očesom ne moremo videti.

Novice

Vas zanima, kaj se ji je zgodilo?

Z.N.
20. 04. 2012 09.06
1

Številni si želijo biti predvsem v toplih mesecih lepo zagoreli, izpostavljanje kože sončnim žarkom pa lahko povzroči hude poškodbe kože. Čeprav se koža morda zdi na prvi pogled lepa in zdrava, lahko s pomočjo ultravijoličnih fotografij kaj kmalu ugotovite, kako poškodovana je koža v resnici.

Poškodb kože s prostim očesom ne moremo videti.
Poškodb kože s prostim očesom ne moremo videti.FOTO:
Na podlagi fotografij, posnetih s posebnim fotoaparatom, ki ustvarja ultravijolične fotografije, je mogoče ugotoviti nepravilnosti na koži, ki jih s prostim očesom ni mogoče videti. Tovrstne fotografije torej pokažejo, v kolikšni meri je koža dejansko poškodovana zaradi izpostavljanja sončnim žarkom in ali obstaja nevarnost razvoja kožnega raka, piše v študiji, ki so jo opravili raziskovalci iz univerzitetnega raziskovalnega središča Colorado Cancer Center. Z ultravijoličnimi fotografijami želijo strokovnjaki vse tiste, ki so navdušeni nad sončenjem, seznaniti z nevarnostmi, ki jih pretirano sončenje lahko povzroča.
Posledice sončenja - 2
Posledice sončenja - 2 FOTO:

Škodljive posledice za kožo, kot pišejo, nima le izpostavljanje naravnim sončnim žarkom, temveč tudi sončenje v solarijih.

Ameriški dermatolog Robert Dellavalle se je pri raziskavi osredotočil predvsem na mladostnike. Približno 600 12-letnikov je fotografiral s fotoaparatom, na katerega je namestil poseben objektiv, ki prepušča le očem nevidno ultravijolično svetlobo. Na ta način je dobil fotografije, na katerih so vidne posledice, ki jih na koži puščajo negativni vplivi in ki jih s prostim očesom ne moremo videti. Raziskava je pokazala, da je že koža otrok močno poškodovana, največ poškodb na koži pa so imeli tisti otroci, ki sodijo v skupino ljudi, pri katerih je tveganje za nastanek kožnega raka največji. Manjša nevarnost razvoja raka naj bi bila pri osebah mediteranskega tipa, večja pa pri svetlolasih osebah z manj pigmenta. Namen tovrstnega fotografiranja je, kot poročajo, odkriti čim več o razvoju kožnega raka in tudi pokazati tako otrokom kot odraslim, da je pomembno, da se čim manj izpostavljamo sončnim žarkom ter da je treba redno uporabljati ustrezen zaščitni faktor.

 

Spremljajte nas na Facebooku

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493