Zadovoljna.si
Kihanje

Novice

Gripa ima na voznike enak učinek kot alkohol

Z.C.
05. 01. 2012 15.24
0

Kadar smo hudo prehlajeni ali imamo gripo, se naše vozniške sposobnosti zmanjšajo kar za 50 odstotkov, zaradi česar pogosteje pride do zdrsa s ceste, nepričakovanega zaviranja in vožnje skozi rdeč semafor. Do presenetljivih ugotovitev so prišli v raziskavi, ki so jo opravili na univerzi Cardiff v Veliki Britaniji.

Kihanje
KihanjeFOTO:

Hud prehlad in gripa negativno vplivata na voznike, saj so zaradi bolezni refleksi med vožnjo precej slabši. Raziskava, ki so jo na pobudo britanske zavarovalnice Young Marmelade opravili na univerzi Cardiff, je pokazala, da v nekaterih primerih lahko bolezen zmanjša vozniške sposobnosti kar za 50 odstotkov, kar je podobno, kot če bi oseba spila štiri dvojne žgane pijače. Nenadno zaviranje, zdrsi s cestišča, vožnja skozi rdečo luč na semaforju, so le nekatere posledice, do katerih pride zaradi upočasnjenih refleksov bolnika. To pomeni, da je prav bolezen lahko krivec za več tisoč nesreč po svetu vsak dan, trdijo strokovnjaki. Intenzivno kihanje in kašljanje nam onemogoča, da bi dobro videli cestišče, saj refleksno zapiramo oči. Zgolj trenutek nepazljivosti pa je lahko vzrok za nesrečo. Strokovnjaki voznike opozarjajo, naj raje ostanejo doma, kadar zbolijo, saj lahko v prometu ogrozijo sebe in druge.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493