V kuharski knjigi z naslovom Recepti za lakoto so zbrani recepti iznajdljivih Grkov, ki so morali med nemško okupacijo Aten med letoma 1941 in 1945 iznajti nove načine za preživetje. Avtorica knjige Elena Nikolaidu je 18 mesecev zbirala odlomke iz tedanjih atenskih časopisov, ki so v rubriki Nasveti za preživetje dnevno objavljali domiselne recepte za pripravo hrane. Med svojim raziskovanjem je zbrala več kot 6000 takih receptov, ki jih je nato objavila v knjigi."Na naslovnici nekega časopisa je bil objavljen članek 'Kako zbirati drobtine – če jih zbereš vsak dan nekaj, imaš na koncu tedna poln kozarec in tako nekaj več možnosti za preživetje'. To me je res pretreslo," je dejala Nikolaidujeva.
Grki manj obiskujejo gostilne
"Izmislili so si nove in nove načine za krotenje lakote. Ljudem so svetovali, naj hrano žvečijo izredno počasi, saj bodo imeli tako občutek, da so pojedli več," je pojasnila avtorica. Potem ko je bila Grčija po več desetletjih brezglavega zapravljanja prisiljena sprejeti stroge varčevalne ukrepe in zvišati davke, so se spremenile tudi potrošniške navade njenih državljanov. Grki tako sedaj manj obiskujejo gostilne, manj jedo mesa, hrano dražjih blagovnih znamk pa zamenjujejo za cenejše nadomestke. Vse bolj priljubljene so tudi časom primerne kuharske knjige, kot so Ekonomija kuhanja in Družinska kosila za pet evrov – 110 receptov za finančno krizo.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV