Zadovoljna.si
Harbour Bridge stoji že 80 let.

Novice

Harbour Bridge praznuje 80-letnico

STA
19. 03. 2012 10.09
0

Znameniti most Harbour Bridge v avstralskem Sydneyju danes praznuje 80 let, slovesnost ob visoki obletnici pa so danes obeležili s slavnostnim koncertom skupine glasbenikov, članov sydneyjskega simfoničnega orkestra.

Harbour Bridge stoji že 80 let.
Harbour Bridge stoji že 80 let. FOTO: Wikipedia

Most, ki je znan tudi pod imenom "Grand Old Dame" (Imenitna stara gospa) ali bolj pogovorno "The Coathanger" (Obešalnik), so za promet odprli 19. marca 1932, takrat pa je prvič združil severno in južno obalo pristanišča. Gradnja mostu je trajala kar osem let, njegov razpon meri 1149 metrov, med gradnjo pa je umrlo 16 delavcev.

Most z zgodovino

Za počastitev 80. obletnice se je enajst glasbenikov iz sekcije trobil sydneyjskega simfoničnega orkestra povzpelo na vrh 134 metrov visokega loka na mostu in zaigralo za izbrane goste. Med gosti je bilo sedem "herojev mosta", ki so posebno povezani z njegovo gradnjo, so sporočili organizatorji. Slovesnosti so se med drugim udeležili potomci inženirja J.J.C. Bradfielda, ki je most zasnoval, moški, čigar stric je postavil prvo zakovico, in ženska, ki se je rodila v rešilnem vozilu sredi mostu.

Odmevna znamenitost

Harbour Bridge je ena najbolj poznanih in največkrat fotografiranih sydneyjskih znamenitosti in prizorišče številnih ognjemetov v avstralski prestolnici.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375