Zadovoljna.si
Homeopatska zdravila pa se uporabljajo tudi v veterinarski medicini.

Novice

Homeopatija učinkovita pri zdravljenju neplodnosti

STA
10. 04. 2012 12.15
0

Letošnji svetovni dan homeopatije, ki ga obeležujemo danes, je namenjen ozaveščanju o možnostih tega načina zdravljenja pri neplodnosti. Homeopatija naj bi bila namreč učinkovita metoda zdravljenja neplodnosti pri 80 odstotkih parov. Sicer pa je homeopatija najpogostejša alternativna oblika zdravljenja v Evropi, poraba homeopatskih zdravil pa raste.

Homeopatska zdravila pa se uporabljajo tudi v veterinarski medicini.
Homeopatska zdravila pa se uporabljajo tudi v veterinarski medicini.FOTO: iStockphoto

V svetovni organizaciji za ozaveščanje o homeopatiji zatrjujejo, da lahko ta način zdravljenja pomaga pri plodnosti, ki je posledica hormonskih neravnovesij, genetskih predispozicij, spolno prenosljivih in drugih obolenj, pa tudi posledica psiholoških in čustvenih preprek. Lahko pa se homeopatija uporablja kot dopolnilo tradicionalnega načina zdravljenja neplodnosti, zaradi katere v Sloveniji pomoč poišče vsak sedmi par.

Po programu zdravljenja, ki ga je razvila avstralska homeopatinja Liz Lalor, naj bi v pol leta uspelo spočeti otroka 80 odstotkov parov, ki so sicer imeli težave z zanositvijo.

Homeopatska zdravila so od lanskega leta na voljo tudi v slovenskih lekarnah, a jih lahko izdelujejo in izdajajo le magistri farmacije z dodatnim znanjem iz homeopatije. Pri nas so homeopatska zdravila tako dostopna v 96 lekarnah, kažejo podatki na spletni strani Lekarniške zbornice Slovenija. Po navedbah predsednice Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek pa je v lekarnah po Sloveniji trenutno že 55 homeopatskih zdravil, v prihodnosti se bo njihovo število predvidoma še povečalo.

Vendar pa so homeopatska zdravila, ki so na voljo v slovenskih lekarnah, namenjena zgolj samozdravljenju, torej za njih ne potrebujemo recepta. Slovenija je namreč še vedno edina država članica EU, kjer zdravnik, ki je edini pooblaščeni predpisovalec zdravil za uporabo v humani medicini, ne sme predpisati homeopatskega zdravila, je opozorila Goriškova.

Podatkih Evropskega odbora za homeopatijo iz leta 2007 ima osnovno homeopatsko izobrazbo približno 40.000 zdravnikov, večinoma so to splošni oziroma družinski zdravniki. Približno 40 odstotkov francoskih in skoraj 75 odstotkov nemških zdravnikov občasno predpiše homeopatska zdravila. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493