Zadovoljna.si
Barbike so med drugim sporne, ker so naprodaj v kopalkah ali kratkih krilih.

Novice

Iranska policija se je spravila nad barbike

STA
23. 01. 2012 12.00
0

Policija v Iranu je zaprla več trgovin z igračami, v katerih so prodajali barbike, poročajo tuje tiskovne agencije, ki potezo označujejo kot nov poskus v okviru dolgoletne kampanje oblasti, da zatrejo vsakršen vpliv zahodnjaške kulture v islamski republiki.

Barbike so med drugim sporne, ker so naprodaj v kopalkah ali kratkih krilih.
Barbike so med drugim sporne, ker so naprodaj v kopalkah ali kratkih krilih.FOTO:

Iranska tiskovna agencija Mehr je povzela besede nekega policijskega predstavnika, ki je dejal, da pomeni zaprtje trgovin in zaseg lutk Barbie v Teheranu "novo fazo" zatrtja "simbolov zahodne kulture". Barbike so med drugim sporne zaradi tega, ker so naprodaj v kopalkah ali kratkih krilih, medtem ko morajo ženske v iranski družbi v javnosti nositi naglavno ruto, moški in ženske pa se ne smejo kopati skupaj.

Prepoved prodaje lutk Barbie je v Iranu v veljavi že od sredine 90. let. Kljub uradni prepovedi pa priljubljene lutke v Iranu nezakonito prodajajo v trgovinah z igračami in trgovinah z živili.

Iran je sicer leta 2002 dal na tržišče konkurenčni lutki – dvojčici Daro in Saro, ki naj bi promovirali tradicionalne vrednote in nosili bolj konservativna oblačila. Vendar pa lutki nikoli nista prekosili priljubljenosti barbik.

Mladih Irancev številne prepovedi knjig, filmov, satelitskih televizijskih programov, glasbe in mode, ki prihajajo z Zahoda, ne odvrnejo od tega, da se ne bi še naprej zanimali za zahodno kulturo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368