Zadovoljna.si
Rak stop

Novice

Veste, kaj jesti, da bodo vaše prsi zdrave?

M.K.
08. 10. 2013 08.28
0

Rezultati ene izmed nedavnih raziskav so razkrili, da lahko ženske, ki redno uživajo arašidovo maslo, lešnike in druga živila, ki so bogat vir beljakovin ter zdravih maščob, močno zmanjšajo verjetnost za nastanek raka dojk. Čeprav benigni tumorji sami po sebi niso kancerogeni, pa lahko nekatere oblike cist močno povečajo tveganje za razvoj raka dojk v poznejših letih, zato je še kako pomembno, da poskušamo preprečiti njihov nastanek.

Dojke
DojkeFOTO: iStockphoto
Rezultati raziskave, ki so jo opravili raziskovalci z medicinske fakultete na Harvardu v sodelovanju z bolnišnico Brigham v Bostonu, temeljijo na podatkih, zbranih na vzorcu več kot devet tisoč deklet ter mladih žensk, ki so morale daljše časovno obdobje beležiti svoje prehranjevalne navade. Dekleta so bila ob vključitvi v raziskavo stara med 9 in 15 let, rojena pa med letoma 1996 in 2001. V letih od 2005 in 2010 so tem ženskam nato opravili biopsijo, da so preverili, ali so se jim pojavile benigne ciste na dojkah.

Alkohol in tobak močno povečujeta tveganje za nastanek vseh vrst raka.
Alkohol in tobak močno povečujeta tveganje za nastanek vseh vrst raka.FOTO: iStockphoto
Arašidovo maslo si privoščite dvakrat tedensko

Dekleta, ki so si dvakrat tedensko privoščila arašidovo maslo, so imela glede na ugotovitve kar 39-odstotno manjšo verjetnost, da se jim bo do 30. leta starosti razvila kakršna koli oblika benigne bolezni dojk. »Rezultati te raziskave dokazujejo, da arašidovo maslo lahko pomaga zmanjšati tveganje za razvoj raka dojk pri ženskah,« je dejal dr. Graham Colditz z medicinske fakultete na Harvardu, ki je vodil raziskavo. Na podali teh ugotovitev so strokovnjaki sestavili jedilnik, po katerem je v kombinaciji z drugimi živili dvakrat na teden priporočljivo zaužiti po 30 gramov arašidovega masla. »V primeru, da ste alergični na arašide, jih lahko zamenjate z lešnikovim maslom. Prav tako smo preučevali tudi učinke fižola, leče in soje in tudi pri teh smo opazili številne pozitivne učinke. Za tiste, ki so alergični na oreščke, obstaja torej veliko alternativ,« je pojasnil dr. Colditz.

Preprečiti, preden se pojavi

V zadnjih letih je bilo opravljenih na stotine raziskav, v katerih so poskušali najti alternativne možnosti preprečevanja raka dojk. Strokovnjaki so do sedaj denimo odkrili, da pitje velikih količin alkohola močno povečuje tveganje za razvoj raka dojk. Po drugi strani lahko to zahrbtno bolezen, s katero se spopada vse več žensk, preprečimo s pomočjo redne vadbe ter z izogibanjem nasičenih maščobnim kislinam. Polnozrnati izdelki, rastlinske beljakovine ter sadje in zelenjava povečujejo možnosti za uspešen spopad z rakom dojk, prav tako je znanstvenikom uspelo dokazati tudi, da dojenje močno zmanjšuje tveganje za nastanek te zelo pogoste oblike raka.

Arašidovo maslo ter druga živila, ki so bogat vir beljakovin ter rastlinskih maščob, naj bi močno zmanjševala tveganje za nastanek raka dojk.
Arašidovo maslo ter druga živila, ki so bogat vir beljakovin ter rastlinskih maščob, naj bi močno zmanjševala tveganje za nastanek raka dojk.FOTO: iStockphoto
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658