Dekleta, ki so si dvakrat tedensko privoščila arašidovo maslo, so imela glede na ugotovitve kar 39-odstotno manjšo verjetnost, da se jim bo do 30. leta starosti razvila kakršna koli oblika benigne bolezni dojk. »Rezultati te raziskave dokazujejo, da arašidovo maslo lahko pomaga zmanjšati tveganje za razvoj raka dojk pri ženskah,« je dejal dr. Graham Colditz z medicinske fakultete na Harvardu, ki je vodil raziskavo. Na podali teh ugotovitev so strokovnjaki sestavili jedilnik, po katerem je v kombinaciji z drugimi živili dvakrat na teden priporočljivo zaužiti po 30 gramov arašidovega masla. »V primeru, da ste alergični na arašide, jih lahko zamenjate z lešnikovim maslom. Prav tako smo preučevali tudi učinke fižola, leče in soje in tudi pri teh smo opazili številne pozitivne učinke. Za tiste, ki so alergični na oreščke, obstaja torej veliko alternativ,« je pojasnil dr. Colditz.
Preprečiti, preden se pojavi
V zadnjih letih je bilo opravljenih na stotine raziskav, v katerih so poskušali najti alternativne možnosti preprečevanja raka dojk. Strokovnjaki so do sedaj denimo odkrili, da pitje velikih količin alkohola močno povečuje tveganje za razvoj raka dojk. Po drugi strani lahko to zahrbtno bolezen, s katero se spopada vse več žensk, preprečimo s pomočjo redne vadbe ter z izogibanjem nasičenih maščobnim kislinam. Polnozrnati izdelki, rastlinske beljakovine ter sadje in zelenjava povečujejo možnosti za uspešen spopad z rakom dojk, prav tako je znanstvenikom uspelo dokazati tudi, da dojenje močno zmanjšuje tveganje za nastanek te zelo pogoste oblike raka.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV