Zadovoljna.si
Pri 90 odstotkih moških je kontracepcijsko sredstvo delovalo, vendar pa so pri 10 odstotkih zabeležili stranske učinke.

Novice

Kontracepcijska injekcija za moške - neuspešen še en poskus

STA
2011-08-01 12:00
0

Zaradi resnih stranskih učinkov so morali predčasno prekiniti testiranje kontracepcijskega sredstva za moške, ki je pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) potekalo v osmih državah in je zajelo 400 oseb. Številni moški so namreč zaradi kontracepcijske injekcije trpeli zaradi depresij, povečanja telesne teže in povečanega libida.

Zamisel o kontracepciji za moške je stara že več kot 30 let, a doslej noben od tovrstnih preparatov ni prišel na trg v prosto uporabo. Tudi testosteronska kontracepcijska injekcija za moške, ki so jo od konca 2009 testirali v okviru raziskave WHO in neprofitne organizacije Conrad na skupno 400 testnih osebah, ni bila uspešna.

"Raziskava je bila ustavljena že marca, ker injekcija v sedanji sestavi ne deluje," je pojasnil vodja raziskave Michael Zitzmann iz centra za reprodukcijsko medicino na univerzi v Münstru v Nemčiji, kjer so v okviru raziskave kontracepcijsko sredstvo preizkusili na sto moških.

Moški, ki so sodelovali v raziskavi, so vsakih osem tednov prejeli injekcijo s testosteronom, ki naj bi pri moških ustavila proizvajanje tega hormona in posledično tudi semenčic.

V raziskavo so bili vključeni moški v starosti med 18 in 45 let, eden od pogojev pa je bil tudi, da živijo v dolgotrajni partnerski zvezi in da se je partnerica strinjala s sodelovanjem v raziskavi.

Pri 90 odstotkih moških je kontracepcijsko sredstvo delovalo, vendar pa so pri 10 odstotkih zabeležili stranske učinke v obliki depresij, povečanja telesne teže in libida ter aken. Starejša kot je bila oseba, hujši so bili ti stranski učinki.

"Pričakovanja niso bila izpolnjena," je potrdil tudi direktor centra za reprodukcijsko medicino in andrologijo univerzitetne klinike v nemškem mestu Halle Hermann Behre. Ugotovitve raziskave bodo predstavili oktobra, vendar je že sedaj mogoče ugotoviti, da kontracepcijsko sredstvo v sedanji obliki ne deluje, je še pojasnil Behre.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 133