Zadovoljna.si
Prav tako bo poslej Kubancem omogočeno, da v tujini lahko ostanejo do 24 mesecev. Doslej so lahko ob izpolnitvi vseh pogojev bivali do 11 mesecev.

Novice

Kuba odpravila prepovedi potovanja

STA
16. 10. 2012 14.03
0

Kuba je danes odpravila dovoljenja za izhod iz države. Ukrep bo začel veljati 14. januarja prihodnje leto, Kubanci pa bodo odslej tako kot velika večina ostalega sveta potrebovali le potni list in vstopno vizo države, v katero bodo potovali, je danes sporočilo zunanje ministrstvo v Havani.

Prav tako bo poslej Kubancem omogočeno, da v tujini lahko ostanejo do 24 mesecev. Doslej so lahko ob izpolnitvi vseh pogojev bivali do 11 mesecev.
Prav tako bo poslej Kubancem omogočeno, da v tujini lahko ostanejo do 24 mesecev. Doslej so lahko ob izpolnitvi vseh pogojev bivali do 11 mesecev.FOTO: Reuters

Če so Kubanci doslej želeli potovati v tujino legalno, so potrebovali najprej pisno vabilo iz tujine, na podlagi katerega so dobili dovoljenje za izhod, ki je veljalo 30 dni. To dovoljenje je bilo mogoče podaljšati še desetkrat, potem pa so se morali vrniti nazaj na Kubo, ali pa so to pravico izgubili za vselej.

Stroge omejitve potovanja v tujino so bile na Kubi v veljavi več kot pol stoletja. Tako naj bi preprečili "odliv možganov" iz države, predvsem zdravnikov, inženirjev in ostalih.

Vendar pa to ni preprečilo več tisoč Kubancem, da ne bi ilegalno emigrirali in se odpravili na tvegano pot proti ZDA, pogosto tudi v preslabih plovilih čez morje. Mnogi so pri teh poskusih tudi umrli.

Washington sicer Kubancem že vse od leta 1966 avtomatično podeljujejo pravico do azila v ZDA, če dosežejo ameriške obale.

Uradna Havana sicer opozarja, da se bo še vedno branila pred "vmešavanjem in subverzijo ameriške vlade in njenih zaveznikov". Zato bodo v veljavi ostali ukrepi, ki naj bi "ohranili človeški kapital, ki ga je ustvarila revolucija", so sporočili iz zunanjega ministrstva. Kako naj bi to dosegli, pa zaenkrat še niso pojasnili.
 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478