Zadovoljna.si
Raje kot za kupljen se odločite za domači sok.

Novice

Lahko sadni sok poveča tveganje za raka?

Z.S.
27. 09. 2011 13.20
1

Raziskave so pokazale, da sadni sokovi, ki niso narejeni iz stoodstotnega sadnega deleža, vsebujejo presenetljivo količino sladkorja, ki lahko ob rednem uživanju povečajo tveganje za rakom. Avstralski raziskovalci so prepričani, da je vsebnost sadnega deleža popolnoma zanemarljiva, saj naj bi vitamini in minerali med pakiranjem izgubili svojo vrednost.

Raje kot za kupljen se odločite za domači sok.
Raje kot za kupljen se odločite za domači sok.FOTO: iStockphoto

Rezultati, ki so jih poleg avstralskih raziskovalcev objavili tudi v ameriški reviji Journal of the American Dietetic Association, so pokazali, da ljudje, ki na dan popijejo več kot tri kozarce sadnega soka, ki ni narejen iz čistega sadnega deleža, povečajo tveganje za rakovim obolenjem. Za 'smrtonosno kombinacijo' naj bi bili odgovorni predvsem sladkorji, ki ob mešanju izničijo vrednost sadja in 'uničijo' vrednost vitaminov ter mineralov. Vsebina soka naj bi tako ob pakiranju izgubila svojo pozitivno vrednost. Raziskovalna skupina znanstvenikov The Perth team pa zraven dodaja, da se vse sestavine, ki so običajno navedene kot zaviralci bolezni – vlaknine, vitamin C in antioksidanti, izgubijo med samim procesom. Zaradi navedenih razlogov so znanstveniki enotnega mnenja, da se je ob žeji najboljše odločiti za vodo, sadni sok pa naj se nadomesti z domačimi oziroma stoodstotnimi sadnimi napitki.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493