Zadovoljna.si
Prostovoljci, ki so bili v skupini, ki ni lagala, so opazili občutno izboljšanje tudi v partnerskem odnosu.

Novice

Laž vpliva na fizično in psihično zdravje

Z.C.
07. 08. 2012 15.20
2

Študija, ki so jo izvedli ameriški strokovnjaki, je pokazala, da lahko izboljšamo svoje mentalno in fizično zdravje, če nehamo lagati. Anita Kelly, avtorica študije in docentka na univerzi Notre Dame v Indiani, je na letnem srečanju ameriških psihologov pojasnila, da so pri prostovoljcih, ki so sodelovali v študiji, občutili precejšnje izboljšanje počutja, ko so povsem nehali lagati.

Prostovoljci, ki so bili v skupini, ki ni lagala, so opazili občutno izboljšanje tudi v partnerskem odnosu.
Prostovoljci, ki so bili v skupini, ki ni lagala, so opazili občutno izboljšanje tudi v partnerskem odnosu.FOTO:

V študiji je sodelovalo 110 odraslih prostovoljcev, ki so jih razdelili v dve skupini. Prvo so avtorji študije prosili, naj se 10 tednov izogne laganju. Kot je pojasnila vodja raziskave Anita Kelly, so se morali odpovedati tako majhnim kot velikim lažem. Dovolili so jim, da kakšno resnico zamolčijo oziroma ohranijo skrivnost in ne odgovorijo na kakšno vprašanje. Druga polovica prostovoljcev ni dobila navodil glede laganja, edina njihova naloga je bila, da si zapomnijo, kolikokrat so se v tednu dni zlagali. Prostovoljci, stari so bili od 18 do 71 let, so vsak teden opravili test na detektorju laži in izpolnili vprašalnik o njihovem telesnem in mentalnem zdravju ter kvaliteti njihove partnerske zveze. Strokovnjaki so ugotovili, da sta obe skupini veliko manj lagali kot pred tem, vendar so se prostovoljci iz skupine, ki so ji naročili, naj se povsem izogne lažem, počutili bolje. Manj so bili v stresu, bili so bolj prešerne volje, manj sta jih bolela glava in grlo.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493