Zadovoljna.si
Dekle bere knjigo na plaži - 4

Novice

Letos na plažo z romanom v roki!

STA
2013-07-02 08:38
1

Poletje je za marsikoga čas za počitek pa tudi za branje. Nekateri se lotijo zajetnejših in zahtevnejših knjig, za katere čez leto ni časa, spet drugi v vročih dneh prisegajo na lahkotnejše čtivo. Med priporočili slovenskih kulturnikov in umetnikov so predvsem romani tujih pa tudi domačih avtorjev.

Igralec Boris Cavazza, ki je za STA dejal, da bere le tisto, kar ga res zanima, je v branje predlagal romane 1Q84 japonskega pisatelja Harukija Murakamija, Kamen v melišču katalonske avtorice Marie Barbal ter Smisel konca Juliana Barnesa. Obenem je priporočil tudi Barnesovovo avtorefleksivno delo Nč bat.

Po mnenju Cavazze sta odlična tudi romana Mie Couta Zadnji plamenčev let in Zlomljeni april Ismaila Kadareja, izpostavil pa je še prozno delo Roberta Bolana Noč v Čilu ter knjigo Alejandra Jodorowskyja Psihomagija.

Pevka Katja Šulc je pravkar zaprla roman Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela. Vojnovičev svet je po njenih besedah "zelo srčen, topel, trpek in duhovit", zato roman priporoča v branje. Trenutno bere knjigo "Extremely loud & incredibly close" Johnatana Safrana Foerja, ki jo tudi ocenjuje za velik bralski užitek. Pri izbiri knjig, kot je zapisala, upošteva namige navdušenih bralcev in pa lasten občutek - "ko te pokliče knjiga".

Književnik Milan Dekleva je zapisal, da bere veliko in kar naprej, predlagal pa je nekaj knjig, prebranih v zadnjem obdobju. Med deli slovenskih avtorjev so to knjiga Maje Haderlap Angel pozabe ter romani Ki od daleč prihajaš v mojo bližino Marka Sosiča, Džehenem Dušana Čatra, Matičar Milana Kleča ter delo Črta Kanonija Moj oče, psihiater Kanoni.

Med prevodnimi romani so po mnenju Dekleve vredni branja Glej geslo: ljubezen Davida Grossmana, Tatovi na obisku Jennifer Egan, Inštitut za naravnavanje ur Ahmeta Hamdija Tanpinarja, Dekle na cesti Gorana Samardžića, Zima v Lizboni Antonia Munoze Moline in Muzej nedolžnosti Orhana Pamuka.

Med pesniškimi zbirkami pa Dekleva za poletne dni predlaga Roke v dežju Miklavža Komelja, Drobec iz naplavin in druge Luoa Fua, Semenj čudežev Wislawe Szymborske, Raziskovanje razvalin Adrienne Rich ter Pesmi človeka Cesara Valleja.

Igralka Iva Babič trenutno bere eseje različnih avtorjev o Evripidovi Alkestidi, ki jo pripravljajo v SNG Drami Ljubljana. Pred kratkim je v izvirniku prebrala knjigo Leto mine, dan nikoli igralca Žarka Lauševića.

Navdušila jo je tudi Hilary Mantel s knjigo "Wolf Hall", zato se bo v tem poletju lotila nadaljevanja "Bring up the bodies". Vase jo je, kot je zapisala, posrkal tudi Karl Ove Knausgaard s knjigo "My struggle book 1: A death in the family". V angleščino je preveden še drugi in tretji del, ki jo še čakata. Dodala je še, da odkar ima priročni bralnik, kovčki za dopust niso več tako težki.

Po besedah pisatelja in urednika Andreja Blatnika poletje ni čas za lahkotnejše branje, "kakor nas skušajo prepričati prodajalci plaže". Poleti je po njegovem mnenju smiselno brati zlasti takšne knjige, za katere ob delovnem ritmu vsakdana zmanjkuje moči.

Ker v delovnem letu prebere okoli 200 knjig, daljše čakajo na poletje, zlasti tiste, "ki jih je treba brati vsakih nekaj let znova". Letos bodo na vrsto prišli novi prevod Bratov Karamazovih, izbor proze Antonina Pavloviča Čehova in Otroci polnoči Salmana Rushdieja. Vsem pa priporoča tudi Pamukov Muzej nedolžnosti.

Damijan Stepančič se kot ilustrator dnevno srečuje z besedili, ki jih ilustrira. V poletnem času pa si privošči tudi branje knjig, ki nimajo neposredne povezave z njegovim delom. Te mu nudijo izjemno zadovoljstvo, saj se, kot piše, "srečuje s svetovi in osebami, na katere pri svojem delu redko naleti".

V prvi vrsti so to, tako Stepančič, "zapleteni in mučni romani". Zadnji prebran je Osebna zadeva japonskega Nobelovca Kenzabura Oeja. "Zame poletno branje ni sinonim za lahkotne knjige, ki so jih polne razne lestvice najbolj branih ali izposojenih knjig", je poudaril. Trenutno bere knjige Madžara Bele Hamvasa, ki jih prav tako priporoča v teh poletnih dneh.

Kot je za STA povedala režiserka Maja Weiss, sta s pisateljico Suzano Tratnik pravkar končali novo verzijo scenarija za celovečerec, ki je nastal na podlagi njenega romana Damjan. Hitro berljivi humorni roman priporoča tako odraslim kot mladostnikom.

Z nastajanjem dokumentarca o Josipini Urbančič Turnograjski in Miro Delavec je povezano njeno ponovno branje del Delavčeve. Knjigo Moč vesti priporoča vsem ljubiteljem bolj resnega branja, avtoričin romaneskni prvenec Šepet rdeče zofe pa je po njenem mnenju primeren tudi za branje na plaži.

Sicer Weissova trenutno bere knjigo Silvina Eiletza Vatikan in Kremelj, želi pa si prebrati tudi roman Jugoslavija, moja dežela, za katerega je Vojnović dobil že drugega kresnika. "Zato me res še bolj zanima, v čem je njegova izjemna pisateljska moč, da je najboljši med več kot stotimi slovenskimi romani", je zapisala.

To poletje bo Weissova prebirala tudi dela slovenskih pesnic, od Barbare Korun do Nataše Velikonja in Kristine Hočevar. Čaka pa jo tudi knjiga Hanifa Kureishija Telo.

Pridružite se nam na Facebooku, to lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 135