Zadovoljna.si
ali in viyan

Novice

Ljubezen je bila močnejša od terorja

Ma.K.
11. 09. 2015 07.51
14

Ko so pripadniki IS ugrabili Viyan, je bilo Aliju takoj jasno, da jo mora rešiti – za vsako ceno. Pridružil se je vojakom, se naučil uporabljati strelno orožje in svoje dekle rešil iz primeža teroristov. Skupaj sta nato pobegnila v Nemčijo, težka izkušnja pa je samo utrdila njuno ljubezen: še letos se tako utegne zgoditi poroka!

Avgusta lani so borci Islamske države (IS) zavzeli območje Sindžarja, ki leži severozahodno od mesta Mosul, ter z domov pognali okoli 200 tisoč ljudi. Med njimi je bilo največ jezidov, kurdske etnoreligijske skupine. Tisti, ki jim ni uspelo uiti, so pristali v ujetništvu teroristov. Med njimi je bila tudi vsega 20-letna Viyan, ki pa jo je njen fant Ali pred tedni uspel rešiti iz primeža pripadnikov IS.

To ni le zgodba o pobegu. To je zgodba o ljubezni, pogumu in odločenosti, da teror nikoli ne bo mogel prevladati nad ljubeznijo, je prepričan Ali.

Skoraj dve leti je tega, kar sta se danes 22-letni Ali in dve leti mlajša Viyan spoznala na romanju, ki je potekalo v okviru najpomembnejšega jezidskega praznika: festivala v čast bogu. »Takoj sem vedel, da je Viyan tista prava,« se danes spominja Ali. »Tistega dne sem se zaljubil na prvi pogled in za vedno. Ko sem se vrnil domov, sem ves čas razmišljal o njej in poskušal ponovno navezati stik z njo. Resda sem se moral zelo potruditi, da sem zbudil njeno zanimanje zame, a splačalo se je.«

Ko so pripadniki IS vdrli v vas, Alija ni bilo doma

Ali in Viyan sta odraščala na območju mesta Sindžar, a sta živela v dveh različnih okoliških vaseh. Viyan je šolarka, Ali se je po zaključku izobraževanja zaposlil kot gradbeni delavec. Ko so borci IS avgusta lani vdrli v Viyanino vas, je bil Ali v službi na enem izmed gradbišč. Večini je uspelo pobegniti, zatekli so se na goro Sindžar, tistim, ki to ni uspelo, pa so padli v nemilost teroristov. Med njimi je bila tudi Viyan in njena družina.

Ali je istega večera prejel klic, v katerem mu je neznanec sporočil, da so borci IS napadli vas, v kateri živi njegova najdražja, in jo ugrabili. »Najprej nisem čisto dobro dojel, kaj naj bi to pomenilo. Neutrudno sem jo poskušal priklicati na telefon,« se spominja Ali. Viyan in njeno družino so ugrabitelji skupaj s številnimi drugimi jezidi odpeljali na sirsko mejo. Na srečo je bila ob napadu dovolj prisebna, da je s seboj na skrivaj vzela mobilni telefon in po sedmih dneh ujetništva ji je uspelo skrivoma poklicati Alija. V kratkem pogovoru mu je povedala, da je ujeta nekje v Siriji. A že naslednji dan so jo teroristi odpeljali v iraški Mosul in ker so jo ves čas nadzorovali, je trajalo kar nekaj tednov, preden je svojemu najdražjemu lahko sporočila, kam so jo premestili.

Bilo mu je jasno, da se mora boriti

Ali je pozabil na delo, dom, družino in se želel takoj odpraviti na goro Sindžar, kjer se je oblikovala enota jezidov, ki so se odločili svoje sovaščane rešiti iz ujetništva. A neposredna pot do tja je bila zaprta, varnostne sile nikomur niso pustile, da bi šel mimo. Šele čez nekaj dni se mu je uspelo peš pretihotapiti do vznožja gorovja Sindžar. Vedel je, da bo tam naletel na jezidske vojaške čete.

»Želel sem se boriti. Od trenutka, ko mi je postalo jasno, da so ugrabili mojo Viyan, sem bil odločen, da jo rešim. Za vsako ceno,« odločeno razlaga mlad jezid, ki pa nikoli prej v rokah ni držal orožja. A poveljniki obrambnih sil so ga po vztrajnem prigovarjanju vseeno sprejeli v svoje vrste. Več mesecev se e v gorovju boril proti IS, v mislih je bil ves čas ob Viyan in upal, da jo bo lahko rešil. »Želel sem jo nazaj, ne glede na to, kaj sem moral žrtvovati za to. Dal bi tudi svoje življenje, samo da bi rešil njenega.«

Viyanin beg iz ujetništva

Iz Mosula so Viyan čez nekaj dni ponovno premestili. Tokrat so jo prepeljali v hišo v bližini mesta Tal Afar, od koder ji je vendarle uspelo poklicati Alija in mu sporočiti, kje se nahaja. Ta je skupaj z njenim bratom skoval načrt, kako svojo ljubezen rešiti iz rok teroristov. Minilo je več tednov, v katerih sta do podrobnosti načrtovala pobeg in čakala na pravi trenutek. Ko je ta dan končno napočil, se je Viyan uspelo v minutki, ko je niso nadzorovali, skrivaj odtihotapiti iz hiše, v kateri so jo zadrževali. Njen brat jo je preko telefona usmeril do v na pol varovanega območja, kjer so ji nasproti pritekli Ali in drugi borci iz njegove enote. Po 116 dneh sta si tako Ali in Viyan lahko končno spet skočila v objem.

Preko Balkana v varno Nemčijo

Čeprav so jo rešili, je bilo jasno, da Viyan na Bližnjem vzhodu ni več varna. Prav zato sta se z Alijem odločila, da zavetje poiščeta v Evropi. Kot večina rojakov, ki so bežali pred terorjem, sta tudi onadva izbrala Nemčijo. A tu so se njune poti ponovno ločile. Viyan je dobila vse potrebne dokumente in je lahko v obljubljeno deželo odpotovala z letalom, Ali se je moral do tja prebiti kot begunec preko Balkana.

Pred dnevi sta se njuni življenji ponovno združili. Sicer v tuji Nemčiji, a za ceno varnosti sta pripravljena storiti vse. Čeprav je Viyan danes na svobodi, v njenem srcu še vedno ni miru. Več kot 30 njenih sorodnikov je namreč še vedno prepuščenih nemilosti teroristov in nihče ne ve, kje točno se nahajajo in kako jim gre. Prav tako še ne zmore govoriti o tem, kaj se je dogajalo v 116 dneh, ki jih je preživela v ujetništvu IS. Ali pravi, da ima še vedno prehude travme, da bi lahko govorila o grozotah, ki jih je prestala. »Tega, kar se ji je dogajalo v ujetništvu, se ne da opisati z besedami. Gre za najhujše zločine, ki jih lahko storiš ženski. Pripadniki IS niso ljudje, celo živali se obnašajo bolj civilizirano,« je zgrožen in besen Ali.

Želita si miru in varnosti

Že prej je bilo jasno, da se bosta Viyan in Ali poročila, sedaj si želita večno zvestobo obljubiti čim prej, saj ne želita, da bi ju še kdaj kdo ločil. »Dan, ko smo jo osvobodili, je bil zame pravi blagoslov. Nekaj, kar sem si tako goreče želel. Čeprav je za nama resnično težko obdobje, ki pri Viyan še vedno traja, sem jo takoj, ko sva prispela v Nemčijo, zaprosil za roko,« se pohvali Ali. »V Nemčiji bi si rada ustvarila skupno prihodnost. Rada bi ostala tukaj. Ker je varno. Za naju preprosto ni več poti nazaj. Življenje v miru in varnosti v domovini enostavno ni več mogoče,« je prepričan mlad jezid.

Več kot tri tisoč jezidov je še vedno v ujetništvu pripadnikov samooklicane IS, veliko njihovih rojakov, ki so na prostosti zato odlaša s poroko, dokler ugrabljenih ne bodo rešili. A zgodba Alija in Viyan vliva upanje: v jezidski skupnosti Alija slavijo kot junaka, številni aktivisti, intelektualci in poveljniki so čestitali paru in jima ponudili pomoč pri organizaciji poroke. »Svet mora vedeti, da so ženske, ki so bile ujete v primežu IS, šle skozi pekel in so zato resnične junakinje. V čast mi je, da se bom lahko poročil z Viyan. Nihče od nas ne dvomi v to, da so bile jezidske ženske resnično ugrabljene. In nihče ni moral zaradi svojega verskega prepričanja toliko trpeti, kot one. Svet mora vedeti, da naših žensk nikoli ne bomo pustili na cedilu. Povejte to vsem,« je jasen Ali.
 

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493