Zadovoljna.si
Tiger Sun je marca letos visoke pete zamenjala za orožje in se podala v boj proti IS.

Novice

Manekenka visoke pete zamenjala za ...

Ma.K.
21. 07. 2015 07.59
6

Tiger Sun je nekdanja kanadska manekenka, ki se je pred nekaj meseci odpovedala lagodnemu življenju v domovini in se podala v Sirijo, kjer se je s kurdi borila proti samooklicani Islamski državi (IS). Sredi junija se je vrnila v rodno Kanado, pred dnevi pa svoje vtise delila tudi z novinarji.

Tiger Sun je marca letos visoke pete zamenjala za orožje in se podala v boj proti IS.
Tiger Sun je marca letos visoke pete zamenjala za orožje in se podala v boj proti IS.FOTO: You Tube

»14. junija nas je šest državljanov iz Zahoda in približno 15 članov kurdske obrambne enote YPG/YPJ napadlo most, ki vodi do sirskega mesta Tal Abyad. Po treh poskusih smo ga končno zasedli. Ponoči smo dobili okrepitve, zato smo imeli naslednje jutro vse potrebno, da zavzamemo strateški hrib, od koder smo imeli pregled nad mestom. Še dan zatem smo zasedli mesto, zaprli koridor med mestoma Kobane in Serikanyie ter s tem odrezali nočno dobavno pot IS-a iz Turčije.«

Stavke, ki zvenijo kot vojaško poročilo, je sredi junija, tik pred vrnitvijo v rodno Kanado, na svojem profilu družbenega omrežja Facebook napisala nekdanja kanadska manekenka Tiger Sun, ki je 1. marca letos odpotovala v Sirijo, kjer se je več kot tri mesece borila na strani kurdske nacionalne obrambne enote YPJ. »Celotna operacija je potekala bistveno hitreje, kot sem pričakovala, in čeprav kurdi v prihodnjih tednih načrtujejo tudi zavzetje mest Raka in Aleppa, so moji cilji doseženi. Vojna je zame končana. Prihajam domov,« je Tiger sporočila svojim prijateljem na Facebooku.

Spomini, ki si jih nihče ne želi

Takoj po vrnitvi v domovino si je Tiger vzela nekaj dni časa, da je strnila ter 'popredalčkala' vtise z nenavadnega potovanja, pred dnevi pa je za britanski Daily Mail prvič spregovorila o svoji vojni izkušnji, ki je bila vse prej kot prijetna. V intervjuju se je spominjala majhne deklice, ki jo je videla stopiti na mino. Sledil je močan pok, deklica je ostala brez spodnjih okončin. Čeprav so ji takoj priskočili na pomoč, v štabu niso imeli izučenega zdravstvenega osebja, zato je deklica umrla.

Tiger je pripovedovala tudi o srhljivi izkušnji, ko je med dnevnim obhodom na straži stopila na zoglenele prste. Naj se je še tako trudila, telesa, ki so mu pripadali, ni mogla najti. Ter o tem, da je večkrat malicala, obdana s trupli. »Nekoč sem jedla tuno iz konzerve, ko sem nedaleč stran zagledala razbito lobanjo, iz katere so štrleli ostanki možganov. Čeprav se mi je obrnil želodec, sem dvakrat vdihnila in jedla naprej. Zavedala sem se namreč, da rabim energijo za nadaljnje bojevanje.«

V vojno brez posebnih priprav

Na idejo, da gre v Sirijo in se bori proti IS, je 46-letna mati odrasle hčerke prišla potem, ko si je ogledala enega izmed propagandnih video posnetkov te teroristične združbe. V filmčku je namreč prepoznala znanca, Kanadčana Johna Maguireja, ki se je pred časom pridružil teroristom. Ob videnem je bila tako jezna, da se je odločila tudi sama odpotovati v Sirijo ter rojakom pokazati, da bi moral John izbrati drugo stran, če si je že tako zelo želel postati del te vojne. Pred prihodom v Sirijo ni opravila nikakršnega usposabljanja, se je pa že kot mladenka naučila uporabljati orožje, saj izhaja iz lovske družine.

''Videla sem, kako so nas želeli pobiti''

Nekdanja manekenka je bila v Siriji zadolžena za identifikacijo sovražnih čet. Novinarjem je dejala, da je veljala za razsvetljenko in da je bila presenečena, saj se med kurdskimi vojaki kot ženska nikoli ni počutila manj vredno ali zapostavljeno. »Sprašujete me, ali sem videla nasilje? Ali sem videla, kako IS pobija nedolžne ljudi?« je z vprašanjem odgovorila na eno izmed vprašanj. »Da, bila sem v vojni. Videla sem, kako nas želijo pobiti. Tudi mi smo želeli pobiti njih. Pravzaprav je celotna stvar izredno preprosta,« je povsem ravnodušno odgovorila Tiger Sun.

''Trupla me ne preganjajo v sanjah''

Čeprav je Tiger nekoč veljala za rahločutno dekle in si je, kot vsaka manekenka, želela 'mir na svetu,' jo je vojna povsem spremenila. »Če sem čisto iskrena, me trupla tistih, ki sem jih pobila, prav nič ne preganjajo v sanjah. Takrat me je vodila misel, da sem zaradi teh ljudi izgubila veliko prijateljev, ki se jim je tam zgodila velika krivica. Ko sem videla, kako so umirali moji prijatelji, sem malo jokala,« je Tiger Sun povedala novinarjem, a v isti sapi dodala, da je morala takoj sprejeti, da se to v vojni pač dogaja. »Res je neverjetno nepošteno, a to je v takšnih okoliščinah kruta resničnost, pred katero nihče ne more pobegniti.«

Izgubila je 15 kilogramov

Podhranjenost je v prvi vrsti kriva, da se je Tiger odločila vrniti v Kanado. Nekaj dni po povratku je na svojem profilu družbenega omrežja Facebook zapisala: »Zame je neverjetno razmišljati o tem, da sem bila zares tam in želim si, da bi bila še vedno, ampak trije meseci podhranjenosti so terjali svoj davek na mojem telesu. Izgubila sem 15 kilogramov in imam komajda še dovolj energije, da naokrog prenašam svojo torbo.« A vsem grozotam in podhranjenosti navkljub naj bi se Tiger nameravala vrniti v Sirijo. Pred borci IS ni imela prav nobenega strahu, teroriste pa opisuje kot »kup majhnih moških z norimi bradami,« ki »uporabljajo različne taktike zastraševanja, da bi ljudem nagnali strah v kosti, a v resnici niso niti približno zastrašujoči.«

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493