Zadovoljna.si
Bob Dylan je znan predvsem po svji uspešnici Blowing in the wind.

Novice

Medalja za Dylana in Morrisonovo

STA
03. 05. 2012 12.49
1

Legendarni glasbenik Bob Dylan ter pisateljica in Nobelovka Toni Morrison bosta prejela najvišje ameriško odlikovanje, Medaljo svobode (Medal of Freedom). Predsedniško odlikovanje v Beli hiši podeljujejo za prispevke k ameriškim interesom, miru na svetu ter za kulturne in druge dosežke, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bob Dylan je znan predvsem po svji uspešnici Blowing in the wind.
Bob Dylan je znan predvsem po svji uspešnici Blowing in the wind.FOTO: Reuters

Poleg Dylana in Morrisonove bosta odlikovanje prejela tudi nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright in astronavt John Glenn, tretji Američan, ki je poletel v vesolje. Medalje jim bo čez nekaj tednov podelil ameriški predsednik Barack Obama, ki je v sporočilu za javnost zapisal: "Oni nas navdihujejo, svet je zaradi njih lepši."

Toni Morrison je prva temnopolta pisateljica, ki je prejela Noelovo nagrado za kniževnost.
Toni Morrison je prva temnopolta pisateljica, ki je prejela Noelovo nagrado za kniževnost. FOTO: Reuters

Dylan se je v glasbeno zgodovino zapisal predvsem z uspešnicami, kot sta "Blowin' In The Wind" ter "The Times They Are A-Changing". Glasbenik je svoj odrski nadimek povzel po pesniku Dylanu Thomasu, kar ni naključje, saj veliko pozornosti posveča tako glasbi kot besedilom. Slednja zaznamuje predvsem pacifizem, zato je mnogo njegovih pesmi postalo zaščitni znak različnih mirovnih gibanj.

Dobitnica Pulitzerjeve in Nobelove nagrade

Morrisonova je prva temnopolta pisateljica, ki je prejela Nobelovo nagrado za književnost. Za njene romane je značilno, da osrednjo temo - oblikovanje identitete temnopoltih Američanov, premišljuje na podlagi različnih zgodovinskih ozadij, v ospredje pa pogosto postavlja ženske like. Med njena najbolj znana dela sodijo romani Najbolj modre oči, Salomonova pesem in Ljubljena, za katerega je prejela tudi Pulitzerjevo nagrado.

Medalje za posebne dosežke

Medalje svobode od leta 1963 podeljujejo posameznikom, ki so "posebno pripomogli k varnosti ali nacionalnim interesom Združenih držav, svetovnemu miru ter za kulturne ali druge pomembne dosežke". Odlikovanje so doslej med drugim prejeli lMati Tereza, Margaret Tatcher, Stephen Hawking, Walt Disney, Doris Day, Maya Angelou, Duke Ellington in Aretha Frankin.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368