Zadovoljna.si
Strup meduze je termolabilen, zato takojšnje polaganje čim bolj toplih obkladkov strup uniči.

Novice

Meduze napadajo kopalce

STA/Z.C.
11. 07. 2012 11.03
0

Jate meduz ob španski obali Costa del Sol turistom preprečujejo kopanje v morju. Na tisoče ljudi je zaradi ožigov meduz že poiskalo zdravniško pomoč. Številne plaže na Costi del Sol so že zaprli, plovila, ki čistijo morje, pa so samo v vodah v okolici Malage odstranila skoraj štiri tone ožigalkarjev.

Strup meduze je termolabilen, zato takojšnje polaganje čim bolj toplih obkladkov strup uniči.
Strup meduze je termolabilen, zato takojšnje polaganje čim bolj toplih obkladkov strup uniči.FOTO: Thinkstock

Večina meduz je iz vrste mesečink, ki lahko v dolžino zrastejo do deset centimetrov. Mesečinke povzročajo boleče ožige, v vodi pa jih je težko opaziti. Strokovnjaki so mnenja, da so k množičnemu pojavu meduz prispevali pomanjkanje želv, ki se prehranjujejo z njimi, ter visoke temperature in vročina, ki pospešujejo njihovo razmnoževanje. Ko nas oplazi meduza, začutimo neprijetno bolečino, na koži pa se pojavijo svetle sledi. Po nekaj urah koža pordi, bolečina popusti, pojavi pa se srbečica. Praskanje srbenje še stopnjuje. Na delu, kjer nas je ožgala meduza, se lahko pojavijo tudi mehurčki in čez čas kraste. V hujših primerih, ko je prizadeta večja kožna površina, se lahko pojavi slabost, bruhanje in celo izguba zavesti. V takem primeru je nujna medicinska pomoč.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493