Zadovoljna.si
Minevajo štiri leta od smrti politika dr. Janeza Drnovška.

Novice

Minevajo štiri leta od smrti Janeza Drnovška

Z.L.
23. 02. 2012 11.58
0

Na današnji dan leta 2008 je umrla osrednja osebnost slovenskega političnega prostora, dr. Janez Drnovšek. Bil je predsednik stranke LDS, predsednik vlade ter predsednik države, zadnja leta svojega življenja pa je posvetil Gibanju za pravičnost in razvoj. Leta 1999 so mu zdravniki odkrili raka na ledvicah, mu eno odstranili, a zdravljenje ni bilo uspešno, saj se je bolezen že razširila na druge organe. Umaknil se je iz slovenskega političnega prostora in se posvetil duhovnosti. Preselil se je na Zaplano, kjer je 23. februarja leta 2008 tudi umrl. Pokopali so ga v Zagorju ob Savi.

Minevajo štiri leta od smrti politika dr. Janeza Drnovška.
Minevajo štiri leta od smrti politika dr. Janeza Drnovška.FOTO: Reuters
Janez Drnovšek je bil rojen maja leta 1950 v Celju. Takoj po opravljeni diplomi se je kot mlad ekonomist zaposlil v Zagorju in leta 1981 magistriral na temo analize organizacijskega razvoja gradbenega podjetja, pet let pozneje pa še doktoriral s področja mednarodnega denarnega sklada. V naslednjih letih je bil zaposlen kot direktor Ljubljanske banke v Trbovljah, služboval pa je tudi kot ekonomski svetovalec jugoslovanske ambasade v Egiptu. To je pomenilo tudi začetek njegovega političnega udejstvovanja. Leta 1989 je bil izvoljen za člana predsedstva SFRJ, le nekaj mesecev zatem pa je prevzel tudi enoletni mandat predsednika tega predsedstva. Leta 1992 je bil izvoljen za predsednika Liberalne demokratske stranke (LDS), istega leta pa postal tudi predsednik vlade ter ta položaj, s kratkotrajno prekinitvijo v času Bajukove vlade, zasedal kar deset let. Leta 2002 je bil izvoljen za predsednika Republike Slovenije in tako prevzel največjo državniško funkcijo. Že leta 1999 so mu zdravniki odkrili raka na ledvicah in kljub operativnemu posegu bolezni ni mogel več premagati. Leta 2006 je formalno izstopil iz stranke LDS in se popolnoma posvetil Gibanju za pravičnost in razvoj, alternativni medicini ter duhovnosti. Ravno slednja mu je pomagala soočati se z boleznijo, rezultat poglobitve v samega sebe pa so njegove avtorske knjige o duhovnosti. Drnovšek je imel dva otroka: sina Jašo in hčerko Nano Forte, ki jo je priznal šele leta 2005, saj naj prej ne bi vedel, da obstaja. Drnovšek je posebno ljubezen gojil tudi do psov. Znan je bil mastif Artur, ki je med drugim imel čast spoznati tudi takratnega predsednika Združenih držav Amerike Billa Clintona. Leta 2002 je poginil, nadomestil pa ga je Brodi, ki je Drnovška po hudi bolezni zapustil leta 2006. Janez Drnovšek je od takrat na Zaplani živel popolnoma sam. Ravno tam se je 23. februarja njegova pot končala, pokopali pa so ga v ožjem družinskem krogu v Zagorju ob Savi.
Drnovšek je bil ljubitelj psov. Njegov ljubljenček Artur je imel priložnost spoznati tudi Billa Clintona.
Drnovšek je bil ljubitelj psov. Njegov ljubljenček Artur je imel priložnost spoznati tudi Billa Clintona.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493