Zadovoljna.si
Italijanski premier Mario Monti je lani zaslužil za 1,01 milijona evrov.

Novice

Montijevo premoženje razkrito na spletu

Z.L.
24. 02. 2012 14.36
0

Dohodninska napoved italijanskega premierja Maria Montija, ki je od torka javno dostopna na spletni strani njihove vlade, je razkrila, da ima bankir v lasti šestnajst hiš in za enajst milijonov delnic, v preteklem letu pa je zaslužil 1,01 milijona evrov. Podatki so postali javni po tem, ko so Monti in njegovi ministri privolili v objavo podatkov o svojem premoženju. Ta poteza naj bi bila eden izmed ukrepov za povečanje transparentnosti upravljanja države.

Italijanski premier Mario Monti je lani zaslužil za 1,01 milijona evrov.
Italijanski premier Mario Monti je lani zaslužil za 1,01 milijona evrov.FOTO: Reuters
Italija se je pred meseci znašla v hudi finančni krizi. Ta je odnesla premierja Silvia Berlusconija, ki ga je nasledil bankir in po mnenju nekaterih tudi tajkun Mario Monti, ki se glede na zadnje gospodarske kazalce v svoji novi vlogi dobro znajde. V okviru njegovih ukrepov za povečanje transparentnosti upravljanja države se je po dogovoru z ministri odločil, da dovoli objavo podatkov o svojem premoženju, prav tako pa so od torka Italijankam in Italijanom na voljo tudi podatki o premoženju celotnega ministrskega zbora. Takoj po objavi je obisk spletne strani italijanske vlade tako močno narasel, da se je strežnik zaradi preobremenjenosti sesul. Podatki so razkrili, da je Mario Monti v letu 2011 zaslužil kar 1,01 milijona evrov, v lasti pa ima še šestnajst hiš in za 11 milijonov delnic. To je za marsikoga izredno veliko, a še bolj preseneča novica, da je v njegovi vladi kar nekaj ministric in ministrov, ki so po podatkih na spletni strani še premožnejši. Največ naj bi lansko leto tako zaslužila italijanska pravosodna ministrica Paola Severino, kar sedem milijonov evrov, od česar je plačala okoli štiri milijone evrov dohodnine. Monti je mesto premierja sicer prevzel novembra lani, ko je na tem mestu nasledil dolgoletnega ustvarjalca domače politike Silvia Berlusconija, kot prioriteto pa si je zadal oživitev močno skrhanega italijanskega gospodarstva in preprečitev finančnega zloma.
Za razkritje podatkov o premoženju se je odločil v dogovoru z ministrskim zborom.
Za razkritje podatkov o premoženju se je odločil v dogovoru z ministrskim zborom.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493