Zadovoljna.si
Žirafe so lahko zunaj do temperature nič stopinj Celzija.

Novice

Na mraz so najbolj občutljive opice in žirafe

STA
03. 02. 2012 11.47
0

V mrzlih dneh, ko se temperature spuščajo krepko pod ničlo, zebe tudi živali. Na mraz so najbolj občutljive žuželke, dvoživke in plazilci, med sesalci pa vse opice in žirafe, pravijo v Živalskem vrtu Ljubljana. Zagotavljajo, da pri njih nobena žival ne trpi zaradi mraza, ker na temperaturo najbolj občutljive živali prestavijo v ogrevane prostore.

Žirafe so lahko zunaj do temperature nič stopinj Celzija.
Žirafe so lahko zunaj do temperature nič stopinj Celzija.FOTO: Živalski vrt Ljubljana

"Nobena žival pri nas ne trpi zaradi mraza, saj jih prestavimo v notranje ogrevane prostore. Vsaka živalska vrsta lahko živi v nekem temperaturnem območju, med najnižjo in najvišjo temperaturo, ki jo še prenese. Te temperature poznamo in temu prilagodimo prostore za živali," je za STA pojasnila biologinja in pedagoška vodja ZOO Ljubljana Irena Furlan. Žuželke, dvoživke in plazilci so tako vse leto v notranjih prostorih, kjer jim v terarijih ali akvaterarijih zagotovijo mikroklimo, ki jo potrebujejo za preživetje. "Šimpanzi, sajmiriji in marmozetke so v notranjih ogrevanih prostorih. Marmozetkam in sajmirijem dodajamo tudi grelne žarnice, pod katerimi se 'sončijo'," je dejala Furlanova. Dodaja, da jih obiskovalci lahko opazujejo skozi steklo.

Na mraz so bolj občutljive tudi žirafe

Žirafe so lahko zunaj do temperature nič stopinj Celzija, notranji prostor pa jim v živalskem vrtu ogrevajo. Levinja ima zunaj lesen suh podest, v notranjem brlogu pa talno gretje. Sama si izbere, ali bo zunaj ali notri, pravi Furlanova. Tudi papigam ogrevajo notranje prostore. Skozi majhne line lahko podnevi priletijo v zunanjo letalnico, ki pa ni ogrevana. Domorodne živali potrebujejo več energije za ogrevanje v zimskem času, zato jim v živalskem vrtu dajo več hrane. Morska leva pojesta dvakrat toliko rib kot poleti. "Pri nekaterih živalih pa spremenimo sestavo obroka. Tako medvedi dobijo več oreškov, suhega sadja in druge energetsko bogate hrane," je za STA povedala veterinarka Bojana Stranjac.

Eksotične živali, ki jih pozimi zaradi mraza ne spuščajo ven, pa tako ne občutijo temperaturnih sprememb in se zato po veterinarkinih besedah njihova prehrana ne spremeni.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375