Zadovoljna.si
Zadostuje že 20 sekund intenzivne vadbe dnevno.

Novice

Nad diabetes s 3 minutami vadbe na teden

Z.N.
12. 12. 2011 13.05
0

20-sekundna intenzivna vadba na sobnem kolesu zadostuje za uravnavanje nivoja sladkorja v krvi, so pokazale nove raziskave, znanstveniki pa so prepričani, da bi lahko s kratkimi intenzivnimi treningi sladkorno bolezen tipa 2 preprečili ali celo zdravili.

Zadostuje že 20 sekund intenzivne vadbe dnevno.
Zadostuje že 20 sekund intenzivne vadbe dnevno.FOTO: iStockphoto

Znanstveniki na univerzi Bath so opravili raziskavo, s katero so želeli dokazati, da se lahko že z minimalno količino telesne vadbe preprečuje razvoj diabetesa tipa 2 oziroma se ga zdravi. Prostovoljci so trikrat tedensko opravili po dva 20-sekundna sprinta na sobnem kolesu. Po šestih tednih so raziskovalci univerzitetnega oddelka za zdravje prišli do ugotovitve, da se je delovanje inzulina izboljšalo za 28 odstotkov.

Premalo časa za vadbo?

Sladkorna bolezen tipa 2 se pojavi, kadar se raven sladkorja v krvi dvigne na nevarno visoko raven zaradi zmanjšanega delovanja inzulina, kar je pogosto posledica sedečega življenjskega sloga. Ta tip diabetesa lahko povzroči nevarne posledice za srce, ledvice, oči in druge organe. S pomočjo redne vadbe se raven sladkorja v krvi ohranja na nižjem nivoju, vendar druge raziskave kažejo, da si kar 66 odstotkov ljudi, ki večino dni preživijo sede, ne vzame niti po 30 minut na dan za zmerno rekreacijo. Vodja raziskave Dr Niels Vollaard je dejal: "Naše mišice imajo zaloge glikogena, ki ga porabljajo med vadbo. Da bi po vadbi nadomestile te zaloge, morajo črpati iz krvi. Neaktivni ljudje imajo manj mišične mase in tako porabijo manj sladkorja, kar lahko privede do visokega krvnega pritiska in posledično do diabetesa tipa 2." "Že od nekdaj je znano, da intenzivni treningi izboljšajo delovanje inzulina, ampak smo hoteli ugotoviti, ali so učinkovite tudi krajše vadbe," je še povedal Vollaard. Skupno jim je vadba vzela le 10 minut časa, učinek pa je bil razveseljujoč. "Hitrejšega načina, kako pripraviti mišice do porabljanja glikogenskih zalog, ne poznamo. 20-sekundni trening učinkuje enako kot ena ura zmerne vadbe."

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375