Zadovoljna.si
Prvotna lastnica je nemškemu zbiratelju tepih prodala za zgolj 900 evrov.

Novice

Najdražja preproga na svetu je vredna 7,2 milijona evrov

STA
08. 12. 2011 15.55
2

Najdražja preproga na svetu, ki meri 338 krat 153 centimetrov, je vredna 7,2 milijona evrov in so jo neznanemu lastniku prodali aprila lani na dražbi pri avkcijski hiši Christie's v Londonu. Prvotna lastnica ga je nemškemu zbiratelju prodala za zgolj 900 evrov, sedaj pa želi prek sodne poti izterjati nekaj denarja več.

Prvotna lastnica je nemškemu zbiratelju tepih prodala za zgolj 900 evrov.
Prvotna lastnica je nemškemu zbiratelju tepih prodala za zgolj 900 evrov.FOTO:

Kje je najdražja preproga na svetu, po poročanju nemškega dnevnika Frankurter Allgemeine Zeitung trenutno ne ve nihče. V kateri vili, v katerem gradu? Morda visi na steni ali se po umetnini iz najbolj fine preje vendarle sprehajajo človeške noge? In kdo je sploh srečni kupec, ki je 5. aprila lani na dražbi pri Christie's za preprogo moral odšteti 7,2 milijona evrov?

Christie's je pred prodajo vrednost preproge ocenil na od 200.000 do 300.000 funtov, nato pa je sledil dramatični dvoboj dveh potencialnih kupcev, ki je vrednost preproge pognal v milijonske višave. Na koncu je preproga šla v roke anonimnega telefonskega kupca za 7,2 milijona evrov.

Kako to, da nisem prepoznala prave vrednosti preproge, se zagotovo sprašuje starejša gospa iz nemškega kraja Starnberg, ki je leta 2009 preprogo prodala nemškemu starinarju za borih 900 evrov. Gospa si zdaj prizadeva, da bi prek sodišča dosegla, da bi dobila vsaj 330.000 evrov, kot je znašala vrednost preproge, ko jo je ocenil Christie's.

Preprogo so poimenovali Kerman, po provinci in mestu iz nekdanje južne Perzije. Tkalci iz te province so v 17. stoletju veljali za najbolj domiselne in najvplivnejše tkalce preprog v tedanji Perziji. Na preprogi naj bi posebej izstopal vzorec listov, zanemarljivo pa ni niti dejstvo, da je preproga odlično ohranjena.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493