Zadovoljna.si
Helena Zumsande

Novice

Žalostno: nekdanja udeleženka talentov izgubila bitko z rakom

Ma.K.
08. 09. 2015 07.49
15

Helena Zumsande je bila stara komaj 14 let, ko se je predstavila na avdiciji nemške različice izbora pevskih talentov. Žirija je menila, da je kljub izjemnemu vokalu še premlada za veliki oder, zato so ji svetovali, naj se vrne čez nekaj let. Žal se to nikoli ne bo zgodilo, saj je vedno nasmejana Nemka pred nekaj tedni izgubila bitko z zahrbtno boleznijo. A njen glas bo ostal – za to je poskrbela priljubljena pevka Sarah Connor!

Helena Zumsande
Helena ZumsandeFOTO: Facebook

Helena Zumsande je že kot otrok želela postati pevka. Pri vsega 14 letih se je prijavila na šov Nemčija išče zvezdo, v katerem iščejo pevske talente. Žirija je bila nad deklico z osupljivim glasom navdušena, a je vseeno niso sprejeli v naslednji krog tekmovanja, saj so bili prepričani, da je še premlada. Svetovali so ji, naj ponovno pride čez nekaj let, ko se bo njen glas dokončno razvil. A to se žal nikoli ne bo zgodilo.

Diagnoza: rak na želodcu

Zavrnitev mlade Helene ni odvrnila od prepevanja. Po končani osnovni šoli se je začela izobraževati za vzgojiteljico, saj je oboževala otroke, njena največja ljubezen pa je bila še vedno glasba. Pri osemnajstih se je nenadoma začela slabo počutiti. Večkrat je bila omotična, imela je težave z želodcem. Šele oktobra leta 2014 so zdravniki odkrili, da ima tumor na želodcu. Bolezen je takrat že napredovala, zato so bile napovedi že od začetka precej pesimistične.

Helena Zumsande
Helena Zumsande FOTO: Facebook
Na dan, ko je izvedela, da je zbolela za rakom, je Helena začela pisati knjigo z naslovom Dokler slišite mojo pesem (Solange ihr mein Lied hört). V njej je beležila svoje misli, izkušnje, opisovala dogodke in beležila svoje želje. To je bila nekakšna knjiga upanja. Edinstveno jo je delal njen nasmešek, ki ni zapustil njenega obraza niti v najtežjih trenutkih. Vsakokrat, ko so bili izvidi slabi, je bila seveda povsem na tleh, a se je vsakokrat znova pobrala z neverjetno hitrostjo. In ravno to njeno moč so občudovali vsi, ki so jo poznali.

Stric jo je prepričal, da je šla v studio

Pred nekaj leti je za rakom zbolel tudi njen stric in ga uspešno premagal. Ravno to je Heleno navdalo z upanjem in jo spodbudilo, da se bori za svoje življenje. Stric je bil tudi tisti, ki jo je lahko spremljal na kemoterapije in v tem času sta se še bolj zbližala. Ravno on ji je predlagal, naj gre v studio in posname svojo različico pesmi All od me Johna Legenda, ki si jo je prepevala vedno, ko se je slabo počutila. Njena družina je ta dogodek ovekovečila na video posnetku in ga objavila na Facebook strani 'Pesem za Heleno', ki jo je ustvarila v znak večnega upanja.

Posnetek je nemudoma zaokrožil po družbenih omrežjih in navdušil množice ljudi po vsem svetu. Česa takega si mlada Nemka ni predstavljala niti v sanjah. Čeprav je bila izjemno težko bitko, je bila ob uspehu srečnejša kot kdaj koli prej. Za nemški Stern je takrat povedala, da bi v naslednjih mesecih rada posnela še svojo različico pesmi z naslovom Wie schön du bist, ki jo v originalu izvaja njena vzornica Sarah Connor. Connorjeva je slišala za njeno željo in se osebno oglasila pri mladi bolnici ter ji ponudila, da svojo verzijo te pesmi posname kar v njenem berlinskem studiu.

Sarah Connor ji je uresničila željo

Helenino zdravstveno stanje se je hitro slabšalo in nekaj časa je bilo videti celo, da ne bo več zmogla naporne poti iz rodnega Hamburga v berlinski studio. A njena želja je bila tako močna, da je zbrala svoje zadnje moči in se v začetku julija odpravila na srečanje s svojo vzornico. S Sarah je veselo čebljala in se smejala. Nato pa je zapela. Z žarečimi očmi in prečudovitim glasom. Pred mikrofonom je za nekaj trenutkov pozabila na bolezen in na šibkost.

Tudi ta dogodek je njena družina posnela in ga objavila na Facebooku. Pod njim se je v le nekaj urah vsul brezmejni plaz pohval in čestitk mladi pevki. Video je na svojem profilu delil tudi igralec Til Schweiger, zraven pa pripisal: »Helena, to je bomba!! Dobil sem kurjo polt! Takooo čudovito!! Hvala ti!!! In hvala Sarah, da si to omogočila!«

»Veliko srce z levjim pogumom je na zemlji našlo svoj mir ...«

A to je bil Helenin zadnji nastop. 15. avgusta je pri vsega 21 letih izgubila bitko z rakom. Novico o smrti so starši sporočili na njenem javnem profilu družbenega omrežja Facebook: »Veliko srce z levjim pogumom je na zemlji našlo svoj mir ... Helenino srce je, obdano z ljubeznijo njene družine, v soboto ob 21.38 v UKE Hamburg prenehalo biti. Zgodilo se je nenadoma in povsem nepričakovano,« so zapisali starši. »Še v petek je bila polna upanja in si je naslednji teden želela še eno kemoterapijo. Zgodilo pa se je to, kar smo si želeli, da se nikoli ne bi.«

Knjigi z naslovom Dokler slišite mojo pesem ('Solange ihr mein Lied hört'), ki jo je Helena začela pisati na dan, ko je izvedela za smrtonosno diagnozo, so starši po smrti dodali epilog in je že ugledala luč sveta. Kot pravijo, bo to poleg neverjetnega glasu večni spomin na izjemno dekle, pred katerim je bilo še vse življenje. Za Heleno žaluje tudi Sarah Connor, ki je na svojem Facebook profilu zapisala: »Veliko srce z levjim pogumom je našlo svoj mir .. Predvidevam, da so te tam zgoraj potrebovali, draga prečudovita Helena! Sedaj si odrešena .. Počivaj v miru. Tvoja Sarah.«

Helena Zumsande
Helena ZumsandeFOTO: Facebook


 

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493