Zadovoljna.si
V penziji mu ne bo hudega!

Novice

Nekdanji predsednik Nemčije bo letno prejemal 199 tisoč evrov

STA
01. 03. 2012 11.53
0

Christian Wulff, nekdanji nemški predsednik, ki je s položaja odstopil zaradi političnega škandala, bo prejemal dosmrtno pokojnino v višini 199.000 evrov na leto. Wulff je predsedniški stolček zasedal 20 mesecev, kar je najkrajši predsedniški mandat v zgodovini Nemčije.

V penziji mu ne bo hudega!
V penziji mu ne bo hudega! FOTO: Reuters

52-letni Christian Wulff je s položaja nemškega predsednika odstopil 17. februarja, dan potem, ko je tožilstvo v Hannovru bundestag zaprosilo za odvzem imunitete Wulffu zaradi suma vpletenosti v korupcijo med letoma 2003 in 2010, ko je bil ministrski predsednik zvezne dežele Spodnja Saška. Še pred tem je časnik Bild razkril, da je Wulff zavajal parlament glede ugodnega zasebnega kredita v višini 500.000 evrov, ki ga je za nakup hiše dobil pri poslovnem prijatelju.

Sporna pokojnina

Wulffova predvidena pokojnina je približno petkrat večja od povprečne letne nemške plače in šestnajstkrat večja od povprečne pokojnine. Nekdanji predsedniki, ki odstopijo zaradi političnih razlogov, so upravičeni do pokojnine. Vendar strokovnjak za ustavno Hans Herbert von Arnim trdi, da je Wulff odstopil zaradi osebnih razlogov in zato ne bi smel prejemati pokojnine.
Preden je Wulff postal predsednik, je vneto podpiral zmanjšanje velikodušnih dosmrtnih pokojnin za nekdanje predsednike države. Vendar se po odstopu o višini pokojnine še ni izrekel.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375