Zadovoljna.si
Knut - 2

Novice

Nemci jokajo za Knutom

Z.M.
21. 03. 2011 16.40
3

Knut, verjetno najbolj priljubljen medved na vsem svetu, se je pred dnevi zgrudil v svojem kotičku v berlinskem živalskem vrtu in pred očmi vsaj 600 obiskovalcev umrl za posledicami srčnega napada. Oboževalci, ki njegovo zgodbo spremljajo vse od začetka, objokujejo izgubo, nesrečni so tudi upravitelji živalskega vrta, saj je bil Knut njihova glavna atrakcija.

Knuta bo pogrešalo veliko ljudi.
Knuta bo pogrešalo veliko ljudi.FOTO: Reuters
Podoba malega Knuta, ki je osvojila svet.
Podoba malega Knuta, ki je osvojila svet. FOTO: Reuters

Beli polarni medved Knut je imel komaj štiri leta, zato njegove smrti prav nihče ni pričakoval. Oskrbniki pravijo, da je verjetno umrl za posledicami srčnega napada, strokovnjaki pa trdijo, da so žvalski vrt že nekaj časa opozarjali na to, da je stresno življenje zvezdniške živali za Knuta prenaporno. Številni oboževalci simpatičnega medveda se po njegovi smrti zbirajo pri njegovi kletki, na ograjo lepijo sporočila, prižigajo svečke in odlagajo majhne bele plišaste medvedke. "Vsak teden sem ga obiskovala in vse odkar sem izvedela, kaj se je zgodilo, jokam,“ je priznala 58-letna vdova, ki je Knuta redno obiskovala predvsem po smrti moža. Prepričana je, da ji je ravno Knut pomagal, da je prebrodila to osebno stisko, zato ga bo neizmerno pogrešala.

Ločitev jima je zlomila srce

Polarni medvedi sicer živijo od 15 do 20 let, zato je bil Knut z dobrimi štirimi leti mnogo premlad za smrt. Njegovo psihično stanje se je sicer začelo slabšati potem, ko so od njega odtujili oskrbnika Thomasa Doerfleina, ki je zanj skrbel, ker ga je mama po skotitvi zavrnila. Doerflein ga je kopal, hranil, z njim spal in se igral.

Knutov najboljši prijatelj je bil njego oskrbnik Thomas Doerflein.
Knutov najboljši prijatelj je bil njego oskrbnik Thomas Doerflein.FOTO: Reuters

Ko je Knut tako zrasel, da so se oskrbniki zbali za oskrbnikovo varnost, so mu prepovedali, da prihaja v kletko k medvedu. To naj bi tako potrlo Doerfleina, da je septembra 2008 umrl zaradi infarkta. Knut se je takrat začel nenavadno obnašati, postal je živčen in razdražljiv, množice so ga motile. Oskrbniki se niso ozirali na pripombe strokovnjakov, ki so jih opozarjali, da stresno življenje medvedu škoduje. Če bi jih poslušali, bi morda lahko smrt maskote berlinskega živalskega vrata, celo preprečili.

Knut jim je prinesel milijone

Knut jim je v štirih letih svojega življenja v blagajno s kartami, različnimi spominki, igračami v njegovi podobi in fotografijami prinesel več kot 60 milijonov evrov, zato je razumljivo, da ga bodo pogrešali. Nesrečno usodo simpatičnega medveda pa iskreno objokujejo tudi njegovi oboževalci po vsem svetu, ki jih je ganila življenjska zgodba od mame zavrženega medvedka, ki je s pomočjo ljubečega oskrbnika zrastel v najbolj znanega medveda na svetu.

Pred Knutovo nekdanjo kletko ljudje puščajo rože in sporočila za nesrečno poginulega medveda.
Pred Knutovo nekdanjo kletko ljudje puščajo rože in sporočila za nesrečno poginulega medveda.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493