Zadovoljna.si
Leta 2010 je v Sloveniji zaradi samomora umrlo 416 prebivalcev.

Novice

Odkrili vzrok za samomorilnost?

Z.C.
03. 01. 2012 12.00
1

Vzrok za samomor se najverjetneje skriva v možganih. Nemški strokovnjaki so namreč ugotovili, da je v možganih ljudi, ki si vzamejo življenje, visoka gostota posebne družine celic, imenovanih Economovi nevroni. Prav te živčne celice naj bi namreč bile vzrok za nastanek emotivnih stimulacij, zadrege, občutkov krivde in empatije. Ugotovitve raziskave so objavili v reviji Scientific American.

Leta 2010 je v Sloveniji zaradi samomora umrlo 416 prebivalcev.
Leta 2010 je v Sloveniji zaradi samomora umrlo 416 prebivalcev.FOTO:

Nemški raziskovalci, ki jih je vodil Martin Brune z univerze Bochum, so ugotovili, da se Economovi nevroni, velike fuziformne celice, pojavijo predvsem v delih možganov, ki vplivajo na emotivnost. Omenjeni nevroni so prisotni zgolj pri razvitejših živalih, človeku, nekaterih opicah, kitih in slonih. V raziskavi so primerjali možgane dveh skupin ljudi: v prvi so bili taki, ki so si vzeli življenje, v drugi pa ljudje, ki so umrli zaradi drugih vzrokov. Ugotovili so, da je gostota Economovih nevronov pri samomorilcih veliko večja. Strokovnjaki domnevajo, da ljudje postanejo zaradi prisotnosti Economovih nevronov tako zelo občutljivi, da postane zanje življenje nevzdržno breme.


 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493