Zadovoljna.si
Zgodovinarji so mnenja, da je povrnitev dobrega imena odvečna, češ da danes nihče več ne dvomi v nedolžnost žensk, ki so bile obsojene zaradi čarovništva.

Novice

Nemškim "čarovnicam" po 400 letih povrnili dobro ime

STA
04. 07. 2012 12.00
0

Kölnski mestni svet je soglasno obsodil sodne procese, ki so pred več kot štiristo leti potekali proti čarovnicam. Hkrati se je zavzel za povrnitev dobrega imena vsem žrtvam in se izrekel proti žalitvam človekovega dostojanstva. V Kölnu je bilo zaradi čarovništva na smrt obsojenih 38 ljudi, povečini žensk. Na ozemlju celotne Nemčije pa je bilo zaradi tega usmrčenih od 25.000 do 30.000 ljudi.

Zgodovinarji so mnenja, da je povrnitev dobrega imena odvečna, češ da danes nihče več ne dvomi v nedolžnost žensk, ki so bile obsojene zaradi čarovništva.
Zgodovinarji so mnenja, da je povrnitev dobrega imena odvečna, češ da danes nihče več ne dvomi v nedolžnost žensk, ki so bile obsojene zaradi čarovništva.FOTO: Reuters

Za najslavnejšo kölnsko žrtev še danes velja podjetnica Katarina Henot, ki je živela nekje med letoma 1570 in 1627. Svojo nedolžnost je poudarjala v pismu, ki ga je napisala v zaporu, pri čemer je vztrajala kljub hudemu mučenju. Zgodovinarji domnevajo, da so bili v ozadju njene usode gospodarski motivi njenih tekmecev. Evangeličanski duhovnik Hartmut Hegeler, ki se zavzema za povrnitev dobrega imena vseh žrtev, je za dpa dejal, da je čarovništvo v Nemčiji še zmeraj precej občutljiva tema. Številni ljudje iz podeželskih krajev mu še danes pripovedujejo o babicah, ki so z veliko prepričljivostjo pripovedovale o Satanu in čarovnicah. Hegler pa se zavzema, da bi pripravili mašo, posvečeno vsem žrtvam sodnih procesov proti čarovništvu.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413