Zadovoljna.si
Greenpeace je aprila letos zbral 141 kosov oblačil, od hlač in majic do spodnjega perila, ki so bila izdelana tako na Kitajskem kot v številnih drugih državah.(simbolična fotografija)

Novice

Nevarne kemikalije v nekaterih oblačilih

STA
21. 11. 2012 11.57
0

V oblačilih velikih modnih znamk, kot so Zara, Calvin Klein, Levi's in Li Ning, so odkrili kemične snovi, ki povzročajo rakava obolenja in hormonske motnje. To so pokazali rezultati raziskave okoljevarstvene organizacije Greenpeace, ki je zajela 141 kosov oblačil 20 različnih blagovnih znamk v 29 državah v vseh svetovnih regijah.

Greenpeace je aprila letos zbral 141 kosov oblačil, od hlač in majic do spodnjega perila, ki so bila izdelana tako na Kitajskem kot v številnih drugih državah.(simbolična fotografija)
Greenpeace je aprila letos zbral 141 kosov oblačil, od hlač in majic do spodnjega perila, ki so bila izdelana tako na Kitajskem kot v številnih drugih državah.(simbolična fotografija)FOTO:

Preiskave v neodvisnih laboratorijih so pri nekaterih od njih potrdile prisotnost visokih ravni strupenih ftalatov in barv, ki vsebujejo rakotvorne amine. V kar dveh tretjinah oblačil so potrdili prisotnost nonilfenol etoksilatov (NPE). Zaznali so tudi druge potencialno nevarne industrijske kemikalije, so sporočili iz okoljevarstvene organizacije.

NPE je kemikalija, ki se razgradi v nonilfenol, ta pa ima toksične značilnosti, ki med drugim negativno vplivajo na hormone. Kot opozarjajo v Greenpeaceu, so lahko škodljive tudi zakonsko dovoljene, navidez majhne, a kumulativne količine substanc, kot so NPE, v posameznih kosih oblačil.

Obenem v organizaciji opozarjajo, da tako izdelava kot pranje teh oblačil prispevata k strupenemu onesnaževanju vode po vsem svetu. Velike modne hiše opozarjajo, da so globalni akterji in kot taki imajo možnost, da si prizadevajo za izločitev nevarnih substanc iz celotnih proizvodnih linij ter za pozitivne spremembe skozi vso dobavno verigo.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493