Zadovoljna.si
Grace Kelly

Kraljevo

Njeno življenje je bilo na prvi pogled pravljično, resnica pa je tragična

J.V./zadovoljna.si
14. 01. 2019 08.50
13

14. septembra leta 1982 se je nenadno in tragično končala pravljica igralke Grace Kelly, ko je v še danes ne povsem razjasnjenih okoliščinah umrla za posledicami prometne nesreče, ki se je pripetila na gorski cesti nad Monte Carlom. Bila je lepa kot boginja in elegantna kot kraljica, njena življenjska pravljica je osvojila vse, resnica pa je povsem drugačna.

Bila je bila ženska, o lepoti in eleganci katere se govori še danes.
Bila je bila ženska, o lepoti in eleganci katere se govori še danes. FOTO: Profimedia

Grace Kelly se je rodila v Philadelphiji 12. novembra leta 1929, kot tretja izmed štirih otrok Johnu Brendanu in Margaret Majer. Njena mati je imela nemške korenine in je bila prva ženska, ki se je ponašala z nazivom športne direktorice na univerzi v Philadelphiji. Njen oče, bolj znan kot Jack Kelly, je bil najuspešnejši ameriški veslač in eden najslovitejših v zgodovini tega športa nasploh. Bil pa je tudi uspešen podjetnik, kar je družini omogočalo, da je živela v razkošnem domu.

Bila je ženska, katere o lepoti in eleganci se govori še danes. Njeno življenje je bilo na prvi pogled popolno, a v resnici ni bilo tako pravljično. Grace ni osvojila le filmskih platen, ampak tudi srca številnih moških. Svet jo je oboževal in za Alfreda Hitchocka je bila muza in navdih. Ta ji je ponudil vlogo v filmu Pokliči M za umor (Dial M for Murder) in tako je skozi velika vrata vstopila v filmski svet. Aprila 1955 se je Grace udeležila filmskega festivala v Cannesu, povabili so jo tudi v monaško palačo na fotografiranje z monaškim princem Rainierjem in tako sta se spoznala hollywoodska princesa in pravi princ. Iskrica je preskočila, leto kasneje pa sta se igralka in princ poročila.

Od ločenke do najlepše kraljice na svetu
Preberi še
Od ločenke do najlepše kraljice na svetu
Njuno poroko je preko televizijskih ekranov spremljalo več kot 3 milijone ljudi, na sami poroki pa jih je bilo več kot tisoč.
Njuno poroko je preko televizijskih ekranov spremljalo več kot 3 milijone ljudi, na sami poroki pa jih je bilo več kot tisoč.FOTO: AP

Le malo ljudi pa je vedelo, kaj se dogaja v ozadju. Grace je prestajala mukotrpne pogovore o tem, kakšno doto bo prejel obubožani princ, to pa še ni bilo najhujše. Prestajala je tudi travmatična zasliševanja, ki so jih izvajali prinčevi svečeniki, da bi se popolnoma prepričali, da je bodoča princesa versko spodobna. Prestala je tudi številne zdravstvene preglede, da bi bili prepričani, da bo princu lahko rodila naslednike.

Njuno poroko je preko televizijskih ekranov spremljalo več kot 3 milijone ljudi, na sami poroki pa jih je bilo več kot tisoč. Njeni bližnji prijatelji so kasneje razkrili, da je Grace sovražila vsako sekundo cirkusa, ki je trajala dva dni. Šest let kasneje, potem ko mu je rodila hčerko Carolino in sina Alberta, Grace ni mogla več zdržati in je pobegnila v Ameriko. Hitchcock ji je ponudil neverjetnih milijon dolarjev, da sprejme vlogo. Vedela je, da če zahteva ločitev in sprejme vlogo, nikoli več ne bo videla svojih otrok. Ločitev je kljub temu zahtevala, a so jo zavrnili.

Diana je umrla tako, kot je živela: pod drobnogledom javnosti
Preberi še
Diana je umrla tako, kot je živela: pod drobnogledom javnosti

Leta 1982 je umrla v prometni nesreči v Monaku zaradi možganske kapi. Pojasnilo njene smrti pa ni zadovoljilo njenih oboževalcev, zaradi česar so se o njej razvile številne teorije. To je bil žalosten konec nesrečne princese.

Leta 1982 je umrla v prometni nesreči v Monaku zaradi možganske kapi.
Leta 1982 je umrla v prometni nesreči v Monaku zaradi možganske kapi.FOTO: Profimedia
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 387