Zadovoljna.si
Jasna Tuta

Potovanja

Neverjetna zgodba Slovenke, ki živi na jadrnici in pluje po svetu

J.V.
29. 02. 2016 08.11
11

Bi bili pripravljeni pustiti službo, prijatelje in družino za seboj ter se vkrcati na jadrnico in s popolnim tujcem objadrati svet? Vlogerka Elanya Carausu je storila prav to, in kot se je izkazalo, je bila to najboljša odločitev, ki jo je sprejela v življenju, po njenih stopinjah pa je šla tudi Slovenka Jasna Tuta, ki s fantom Rickom, ki je Avstralec živi na jadrnici in pluje po svetu!

Zgodba Jasne Tuta, zamejske Slovenke iz Sesljana pa vas bo zagotovo presenetila. Za nekatere norost, za druge izjemen pogum in inspiracija. Že šest let namreč s partnerjem živi na jadrnici in pluje po svetu. Kaj človeka privede to takšne odločitve in kako izgleda življenje med valovi? Danes ob 18.uri v oddaji Svet.

22-letna Elanya je v Grčiji delala kot glasbenica za turistično agencijo, ko je spoznala Rileyja Whiteluma, ki je takrat sam plul po svetu na jadrnici La Vegabonde. Takrat samski Riley je v Italiji pravkar kupil jadrnico in v Avstraliji pustil službo, da bi na njej obplul svet. In čeprav ni imel nobenega znanja o jadranju, ko je jadrnico kupil, se je par zaljubil in Elayna se je odločila z njim odpotovati, čeprav ga je poznala komaj nekaj tednov.

»To je bila zame velika odločitev,« se danes spominja 22-letnica. »Toda nisem mogla, da ne bi z njim sprejela tega tveganja. Nisem vedela, ali mi bo všeč življenje na ladji, a vedela sem, da mi je Riley zelo všeč.« Elanya pravi, da v življenju skoraj vsaki stvari raje reče ja kot ne in se kasneje sprašuje, kaj bi se morda zgodilo, če bi tvegala.

 

Los Roques I love you. #sailinglavagabonde #losroques @olaferozswimwear

A photo posted by Sailing La Vagabonde (@elayna__c) on

In tako se je par odpravil na nepozabno potovanje in objadral svet. Denar privarčujeta tako, da jesta predvsem ribe, ki jih ulovita sama, služita pa s pisanjem bloga o njunem potovanju. To počneta preko spletne strani Patreon, na kateri lahko neodvisni umetniki izražajo svojo kreativnost, pa naj gre za slikanje, fotografiranje ali karkoli drugega. Ljudje po celem svetu nato prispevajo poljubne zneske denarja in tako financirajo njihovo ustvarjanje.

Za video, ki si ga ogleda več tisoč ljudi, dobita okoli 4000 evrov, pojavila pa sta se celo že v avstralskih novicah in imata na kanalu YouTube več kot 90 tisoč sledilcev. Kot pravi Elanya, je to uresničitev njunih sanj, saj so bili videoposnetki sprva namenjeni le za prikazovanje njunim prijateljem in družinskim članom doma v Avstraliji.

Na jadrnici se je zaljubila tudi Slovenka Jasna

Zgodba Jasne Tuta, zamejske Slovenke iz Sesljana pa vas bo zagotovo presenetila. Za nekatere norost, za druge izjemen pogum in inspiracija. Že šest let namreč s partnerjem živi na jadrnici in pluje po svetu. In njuna zgodba se sliši kot prava filmska ljubezenska zgodba - Jasna se je kot ena izmed mnogih prijavila za članico posadke na jadrnici Ricka Pagea. Ker je iskal zgolj žensko posadko in se je želel izogniti takoimenovanim koristoljubkam, si je izmislil da je poročen. No, za razliko od ostalih, ki so potem ko so izvedele resnico odstopile od ponudbe, Jasne to ni odvrnilo. Je pa težava nastala, ko sta se dejansko zaljubila in jo je Rick komaj prepričal, da res ni poročen. In tako zdaj že šest let jadrata brez kakršnega koli cilja, cilj je zgolj in samo umirjeno življenje, daleč od vsem poznanega divjega ritma in stresa.

Jasna  je učiteljski poklic in stanovanje v Kopru zamenjala za življenje na jadrnici, ki jo je ponesla v Avstralijo, Francosko Polinezijo in Mehiko. »Moje vsakodnevne navade bi se izkazale za izredno čudaške, če bi živela v stanovanju. Včasih se na primer pogovarjam s pticami, ko sem sama na straži. Večkrat na dan preverim barometer. Pogosteje šivam jadra kot obleke. Posodo pomivam v morski vodi. Dnevno zavežem vsaj pet različnih vozlov. V vsakem trenutku znam vsaj približno povedati koordinate svojega položaja na planetu. Pogosteje sem bosa kot obuta. Pijem deževnico. Testo za kruh dam vzhajati na topel motor. Štedilnik, na katerem kuham, se guga. Olupke in ogrizke mečem skozi okno,« piše Jasna v eni izmed objav na njenem blogu. 

 

 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399