Zadovoljna.si
kri

Novice

O samomoru je treba govoriti odkrito

STA
11. 09. 2012 11.02
0

Ljudem, ki trpijo za depresijo in duševnimi težavami, je treba dati vedeti, da se težav ne smejo sramovati, saj gre za bolezni kot vse ostale, poudarja vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora Diego de Leo. Osebam s težavami svetuje, naj se brez sramu obrnejo na svojega zdravnika, in dodaja, da tudi v Sloveniji obstaja več oblik pomoči.

kri
kriFOTO: iStockphoto

Kot je ob robu predavanja v koprski Pretorski palači pojasnil svetovno priznan strokovnjak s področja suicidologije de Leo, je pomembno predvsem to, da posamezniki, ki trpijo za tovrstnimi težavami, dobijo občutek, da jim hočemo pomagati. V tem lahko spodleti tudi strokovnjakom, opozarja in dodaja, da zgolj apliciranje najnovejših znanstvenih in medicinskih pristopov ne zadostuje, če želimo nekomu rešiti življenje.

"Da bi rešili življenje, je v prvi vrsti treba osebi, ki je v stiski, dati pomoč, ki jo potrebuje, in predvsem občutek, da tej osebi res sledimo," je nadaljeval de Leo.

Med razlogi za visoko stopnjo samomorov v Sloveniji je strokovnjak izpostavil alkoholizem ter družbeno stigmo duševnih motenj, zaradi katere se ljudje težje odločajo za obisk zdravnika.

Kot je med drugim de Leo ugotavljal v svojem predavanju, je v državah, kjer obeležujejo svetovni dan in odkrito govorijo o problematiki samomorov, opaziti trend zmanjševanja števila samomorov, medtem ko število tistih, ki si vzamejo življenje, narašča v preostalih, večinoma manj razvitih državah.

Če je v preteklosti zaradi negativnega sporočila, ki ga prinaša načenjanje problematike samomorov, pri vladah in ostalih odgovornih obstajala bojazen, da bi glasno spregovorili o samomoru, pa morajo prav odločevalci pokazati odgovornost in pozornost do vseh vrst težav ljudi, tudi tako osebnih in globokih, kot je odločitev za samomor, je prepričan de Leo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493