Zadovoljna.si
Facebook

Novice

Objava na Facebooku kot nadomestilo za seks

Z.L.
07. 05. 2012 08.13
0

Rezultati študije ameriških znanstvenikov so pokazali, da vsaka nova objava na družabnem omrežju, kakršna sta Facebook in Twitter, nudi zadoščenje prav tistemu delu možganov, ki so odgovorni tudi za potrebo po spolnosti ali po hrani. To pomeni, da bi se v prihodnosti s pomočjo tovrstnihdružbenih omrežij morda lahko zdravilo odvisnost od seksa in debelost, a znanstveniki poudarjajo, da je na tem področju potrebnih še veliko raziskav, da bodo lahko potrdili tovrstno zavajanje možganov.

Objava na Facebooku kot nadomestilo za seks in hrano?
Objava na Facebooku kot nadomestilo za seks in hrano?FOTO: Reuters

Raziskovalci pod vodstvom mentorice Diane Tamir s harvardske univerze v Cambridgu so s pomočjo študije v okviru ameriške akademije znanosti PNAS ugotovili, da vedno, ko človek z javnostjo deli kaj osebnega, denimo svoje občutke ali mnenje o določeni temi, s tem dosega enak psihični učinek, kot bi s hrano ali seksom. Raziskovalci učinek pojasnjujejo z nujno potrebo po tem, da posameznik razkrije delček sebe oziroma svetu pove nekaj o sebi. O svojih izkušnjah in občutkih naj bi namreč govorili kar od 30 do 40 odstotkov celotnega časa, ki ga namenimo pogovoru. Razodetje samega sebe občutimo kot nagrado – potešitev tistega dela možganov, ki je odgovoren tudi za seks ali dobro hrano. Kako močna je ta zadovoljitev, raziskovalci niso mogli ugotoviti. „Zaenkrat nismo mogli dokazati, da razkrivanje samega sebe na živčevje vpliva v enaki meri kot druge dejavnosti nagrajevanja,“ je na tiskovni konferenci medijem zaupala mentorica raziskovalne skupine Diane Tamir.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493