Zadovoljna.si
Kennedyjeva knjižnica je doslej objavila okoli 220 ur posnetkov, vendar šele po skrbnem poslušanju in cenzuri vlade.

Novice

Objavili posnetke iz časa pred atentatom

STA
27. 01. 2012 15.21
2

Knjižnica in muzej nekdanjega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja je objavila še zadnjo skupino zvočnih posnetkov o zadnjih mesecih življenja leta 1963 ustreljenega predsednika, ki bodo zagotovo navdušili tako zgodovinarje kot filmarje.

Kennedyjeva knjižnica je doslej objavila okoli 220 ur posnetkov, vendar šele po skrbnem poslušanju in cenzuri vlade.
Kennedyjeva knjižnica je doslej objavila okoli 220 ur posnetkov, vendar šele po skrbnem poslušanju in cenzuri vlade.FOTO: Reuters

Pokojni predsednik ZDA John F. Kennedy je na skrivaj snemal sestanke in telefonske pogovore s svojimi sodelavci, domnevno zato, ker je želel biti natančen pri pisanju spominov, morda pa tudi zato, da bi imel dejstva na svoji strani. Znano je, da JFK večkrat ni bil zadovoljen s tem, kako so dogajanja v Beli hiši opisovali drugi, med njimi Pentagon v primeru propadle invazije plačancev Cie in kubanskih emigrantov na Kubo v Prašičjem zalivu.

Javnost dolgo časa ni vedela, da je snemal tudi JFK, to dejstvo pa je prišlo na dan šele na vrhuncu afere Watergate, ko je vrhovno sodišče ZDA ukazalo republikanskemu predsedniku Richardu Nixonu objaviti tajne posnetke pogovorov v Beli hiši. Nixon je sovražil Kennedyja in vietnamsko vojno, v katero je zapletel ZDA, vendar mu je bil glede snemanja vzornik.

Kennedyjeva knjižnica je doslej objavila okoli 220 ur posnetkov, vendar šele po skrbnem poslušanju in cenzuri vlade. Pred objavo so menda izbrisali nekaj minut zaradi varovanja osebnih družinskih informacij ter zaradi interesa nacionalne varnosti, čeprav je od tedaj preteklo že pol stoletja.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493