Zadovoljna.si
Nadia Comaneci

Novice

Znana športnica preživela pekel, danes pa je lepša in močnejša kot kdajkoli prej!

Ma.K.
22. 09. 2015 10.35
11

Romunska gimnastičarka Nadia Comaneci je na olimpijskih igrah leta 1976 z vajo na dvovišinski bradlji navdušila ves svet in si kot prva v zgodovini prislužila čisto desetko – najvišjo možno oceno. Čeprav je veljala za eno najobetavnejših gimnastičark na svetu, pa se je njena pot obrnila v povsem drugo smer. In bila je še kako trnova.

 

Nadia Comaneci se je rodila 12. novembra leta 1961 v mestu Onești na zahodu Romunije. Gimnastiko je pričela trenirati, ko ji je bilo vsega šest let, že pri desetih pa se je udeležila svojega prvega mednarodnega tekmovanja. Od tu pa se je začela njena kariera strmo vzpenjati.

Na olimpijskih igrah v kanadskem Montrealu leta 1976 je za vajo na dvovišinski bradlji dobila najvišjo možno oceno – 10. Zanimivo je, da takrat semafor, ki je prikazoval ocene, še niti ni imel možnosti, da bi pokazal številko 10, zato se je na zaslonu izpisala ocena 1,0. Po negodovanju občinstva in hudem šoku mlade gimnastičarke, so sodniki Nadii pojasnili, da je pravzaprav dosegla zgodovinski uspeh. S tem je postala tudi ena najmlajših dobitnic olimpijskega zlata vseh časov, uspeh pa je dopolnila še z zlatom v mnogoboju in gredi, srebrom v ekipnem delu tekmovanja in bronom za vajo na parterju. Neverjetni uspeh je nato ponovila še na olimpijskih igrah v Moskvi leta 1980, ko je domov odšla bogatejša za dve zlati in dve srebrni olimpijski medalji.

Začetek pekla

A leto dni pozneje, ko je imela Nadia vsega 20 let, se je pričel njen pekel. V času revialne turneje po Ameriki je njen trener Bela Karolyi čez lužo z ženo zaprosil za azil. Nadia se je vrnila v Romunijo in padla pod strog nadzor režima takratnega predsednika Nicolaeja Ceaușescuja – ta se je namreč bal, da bi tudi ona utegnila pobegniti. Prepovedali so ji vsa potovanja iz države, zato se je namesto nadaljevanju kariere morala posvetiti treniranju romunskih gimnastičark. Čeprav o tem nikoli ni želela govoriti, so se v javnosti pojavile tudi informacije, da jo je predsednik ves čas ustrahoval, njegov sin pa naj bi jo celo dalj časa spolno zlorabljal.

Nadia Comaneci
Nadia Comaneci FOTO: Reuters

Leta 1989 je tudi Nadii končno uspelo pobegniti v Združene države Amerike, kjer je želela začeti na novo. A to je bilo vse prej kot lahko. Pred pobegom se je s svojim nekdanjim trenerjem Karolyijem dogovorila, da naj pričakuje njen klic, ko bo enkrat stopila na ameriška tla. A tega klica ni bilo. Nadia je namreč pristala v ujetništvu Constantina Panaitija, ki ji je obljubil, da jo bo za 5 tisoč dolarjev pretihotapil v ZDA. Medtem je skoval načrt, kako bo z nekdanjo najboljšo gimnastičarko sveta dobro zaslužil. Medijske hiše po ZDA je obvestil o njenem prihodu in se dogovoril za intervjuje ter gostovanja v oddajah. Nadia po prihodu v 'obljubljeno deželo' ni imela druge možnosti, kot da sodeluje v njegovi igri. Panaiti je seveda vsak njen nastop mastno zaračunal. Ocenjuje se, da naj bi na tak način zaslužil 200 tisoč dolarjev, od katerih pa Nadia ni dobila niti centa.

Končno svobodna

Po letu dni Panaitijevega izkoriščanja, je Nadia ob pomoči prijateljice ponovno uspela zbežati. Tokrat je zatočišče poiskala v kanadskem Montrealu, na katerega jo vežejo sami lepi spomini. Tu se je ustalila in si ustvarila dom. Leta 1994 je javnosti oznanila, da je v zvezi z ameriškim gimnastičnim šampionom Bartom Connorjem, ki ga je sicer spoznala že na njenih prvih olimpijskih igrah leta 1976. Par se je poročil leta 1996 v samostanu v bližini Bukarešte, Bart pa je na željo svoje soproge sprejel pravoslavno veroizpoved. Sicer je Nadia želela, da je njena priča na poroki takratni romunski predsednik Ion Iliescu, ki je na to mesto prišel po tem, ko so Ceausescuja obsodili na smrt. Ta se ji je zahvalil za »lepo gesto domovini«, a zaradi uradnega položaja ni mogel postati njena priča. Je pa z veseljem gostil poročno slavje, na katerega so bila povabljena številna zveneča imena iz sveta filma, glasbe in politike, med drugim tudi Robert De Niro, Arnold Schwarzenegger in Hillary Clinton.

Danes ima Nadia 53 let in ameriško državljanstvo. Pogosto potuje in si prizadeva šport ter gimnastiko oglaševati po vsem svetu. S soprogom je odprla zasebno gimnastično šolo, oba pa se z veseljem udeležujeta revialnih tekmovanj. Honorarje, ki jih dobita na teh tekmovanjih, praviloma vedno namenita v dobrodelne namene, saj je, kot pravita, na svetu veliko ljudi, ki ta denar potrebujejo veliko bolj, kot onadva. Njima je dovolj že to, da sta zdrava, da živita v miru in se lahko še vedno ukvarjata z ljubeznijo svojega življenja – gimnastiko.
 

 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493