Zadovoljna.si
Ženski

Novice

Odkrili bakterijo, ki pripomore k zmanjšanju telesne teže

STA
2013-05-14 15:07
1

Znanstveniki so med raziskavami na miših odkrili bakterijo, ki živi v črevesju in ki lahko pripomore k zmanjšanju telesne teže, prav tako pa tudi k zdravljenju diabetesa tipa 2. Znanstveniki domnevajo, da bakterija spremeni stene črevesja in s tem tudi način absorpcije hrane, danes poroča britanska medijska mreža BBC.

Podobne teste kot na miših naj bi sedaj opravili tudi na ljudeh. V človeškem telesu sicer mrgoli bakterij, majhnih organizmov, ki po številu prekašajo človeške celice za desetkrat. Vedno več je dokazov, da te bakterije ali "mikrobiomi" vplivajo na zdravje. Raziskave so sicer že pokazale razlike med vrstami in številom bakterij v črevesju pri vitkih in debelih ljudeh. Raziskovalci univerze v belgijskem mestu Louvain so delali poskuse z eno samo vrsto bakterije, akkermansia muciniphila, ki običajno predstavlja od tri do pet odstotkov bakterij v črevesju, njeno število pa upada z debelostjo.

Z bakterijo nad debelost

Mišim z visokomaščobno dieto, ki je povzročila, da so dobile za dva do trikrat več maščob kot običajno, so nato dali v hrano omenjeno bakterijo. Miši so sicer ostale večje kot vitki kontrolni primerki, a so vendarle izgubile okoli polovico telesne teže, pri tem pa njihove diete niso spreminjali. Hkrati so imele nižjo raven inzulinske rezistence, ki je ključni simptom diabetesa tipa 2. "Gre za prvo potrditev neposredne povezave med točno določeno vrsto bakterij in izboljšanjem metabolizma. Presenetljivo je, da lahko ima ena sama vrsta od več tisočih v črevesju tak učinek," je izsledke raziskave komentiral profesor Patrice Cani iz Katoliške univerze v belgijskem mestu Louvain. Dodal je, da bi to lahko bil "prvi korak" pri morebitni uporabi bakterije kot preventive pred prekomerno telesno težo in diabetesom tipa 2.

Kaj se dogaja v črevesju

Mikrobiolog univerze College Cork, profesor Colin Hill pa je ocenil, da gre za zelo "zanimivo študijo, ki je pokazala na povezavo med bakterijo in telesno težo". Raziskava bo tako lahko pripomogla k natančnemu razumevanju tega, kar se dogaja v črevesju, s tem pa tudi k dietnim nasvetom po meri ljudi, ki si prizadevajo izgubiti telesno težo."Mislim pa, da ne bo možno, da bi ves dan jedli sladoled, čips in klobasice, nato pa pojedli bakterijo, da bi izničili vse tisto, kar smo pojedli prej," je ob tem opozoril Cork.

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 133