Raziskava je bila omejena na tri francoska mesta – Bordeaux, Dijon in Montpellier – in je potekala pet let. V tem času so zabeležili 148 primerov kapi. Osebe so bile razdeljene v skupine glede na porabo olivnega olja – od tistih, ki ga sploh niso uporabljali, do tistih, ki so ga uporabljali pri vsaki jedi. Osebe so prav tako klasificirali glede na težo, fizično aktivnost in prehrambne navade.
Ugotovili so, da imajo tiste osebe, ki pri prehrani intenzivno uporabljajo olivno olje v primerjavi s tistimi, ki olivnega olja sploh ne uporabljajo, 41 odstotkov manjšo možnost, da jih zadene kap.
Kot je dejala avtorica raziskave Cecilia Samieri, raziskava predlaga nove prehrambne smernice, ki bi jih morali uvesti pri starostnikih za preprečitev kapi. "Kap je pri starejših ljudeh tako pogosta, da bi bilo olivno olje ena najlažjih in najcenejših poti za preprečitev le-te," je še dodala.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV