Zadovoljna.si
Ko si bodo Argentinci želeli spremeniti spol, bodo morale zavarovalnice kriti stroške operacij in hormonske terapije.

Novice

Operacija za spremembo spola zakonita pravica

STA
10. 05. 2012 11.43
2

Odrasle osebe, ki si v Argentini želijo hormonsko terapijo ali operacijo za spremembo spola, imajo po novem zakonu pravico do teh posegov, stroške pa krije zdravstveno zavarovanje. Ukrep tem osebam tudi omogoča, da se same odločijo, kakšen spol bodo navedle v registru prebivalstva.

Ko si bodo Argentinci želeli spremeniti spol, bodo morale zavarovalnice kriti stroške operacij in hormonske terapije.
Ko si bodo Argentinci želeli spremeniti spol, bodo morale zavarovalnice kriti stroške operacij in hormonske terapije.FOTO:

Argentinski senat je zakon o spolni identiteti sprejel z 55 glasovi za. Proti ni glasoval noben senator, en senator se je glasovanja vzdržal, 16 pa jih ni bilo navzočih pri glasovanju. Predsednica države Cristina Fernandez Kirchner je že podprla zakon in ga bo po pričakovanjih tudi podpisala. Že večkrat je izjavila, kako je ponosna, da je Argentina prva država Latinske Amerike, ki je pred dvema letoma legalizirala istospolne poroke.

Temu so nato sledile pravice na podlagi spolne identitete. Vsaka odrasla oseba lahko zdaj uradno spremeni svoj spol, videz in ime, ne da bi za to potrebovala odobritev zdravnika ali sodnika. Vendar za uradno spremembo spola niso potrebne fizične spremembe, kar je na primer pogoj v ZDA. Ko si bodo Argentinci želeli spremeniti spol, bodo morale zavarovalnice kriti stroške operacij in hormonske terapije. Tudi mladoletniki imajo pravico do spremembe spola, če v to privolijo tudi njihovi skrbniki.

Kljub novi dostopnosti posegov pa ameriška zdravstvena antropologinja Katrina Karkazis predvideva, da število kandidatov za operativno spremembo spola ne bo veliko. "Novi zakonski ukrepi ne bodo ustvarili ogromnega povpraševanja po operacijah in bremena za zdravstveni sistem. Operacije so težavne in boleče. Zato se veliko ljudi za njih ne bo odločilo," je dejala Karkazisova.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493