Zadovoljna.si
otroške poroke - 3

Novice

Otroške poroke se vrstijo kar ena za drugo!

Z.M.
13. 08. 2013 08.22
9

Deklice se predvsem v državah v razvoju morajo vsakodnevno soočati z diskriminacijo, nasiljem ter kršenjem temeljnih človekovih pravic. Med slednje prav gotovo spadajo tudi otroške poroke, ki močno vplivajo na vse vidike življenja deklet. Prikrajšajo jih za otroštvo, prekinejo njihovo izobraževanje, okrnijo možnosti za uspeh v nadaljnjem življenju, povečajo tveganje za izpostavljenost nasilju in zlorabam ter ogrozijo njihovo zdravje. Prav zaradi tega je potrebno čim prej pristopiti k reševanju izzivov, s katerimi se soočajo deklice in spodbuditi opolnomočenje deklic ob upoštevanju njihovih pravic.

Špela Šipek, urednica dnevno-informativnega programa 24ur, z najstniškima staršema in njunim sinom, UNICEF-ovo strokovnjakinjo za zaščito otrok in predstavnico nevladne organizacije, ki deluje na področju preprečevanja spolnega nasilja.
Špela Šipek, urednica dnevno-informativnega programa 24ur, z najstniškima staršema in njunim sinom, UNICEF-ovo strokovnjakinjo za zaščito otrok in predstavnico nevladne organizacije, ki deluje na področju preprečevanja spolnega nasilja.FOTO: UNICEF Slovenija
Otroška poroka je huda kršitev človekovih pravic in predstavlja eno izmed prevladujočih oblik spolne zlorabe in spolnega izkoriščanja. Škodljive posledica vključujejo ločitev od družine in prijateljev, pomanjkanje svobode ter druženja z vrstniki in sodelovanja pri dejavnostih skupnosti, prav tako pa so močno zmanjšane tudi možnosti za izobraževanje. Poroka otrok lahko vodi tudi v prisilno delo ali zasužnjevanje, komercialno spolno izkoriščanje in nasilje nad žrtvami. Otroške poroke so velikokrat rezultat diskriminacije na podlagi spola, saj so preživetje, napredek in zaščita fantov pomembne bolj kot življenja nedolžnih deklic.

Otroške poroke so pereč problem tudi v Zambiji

Zambija je ena od držav, kjer so otroške poroke najbolj razširjene, saj se v povprečju kar dve izmed petih deklic poročita še pred dopolnjenim 18. letom starosti. Gre za posledico tradicije in običajev, spolne diskriminacije, slabe ozaveščenosti o otrokovih pravicah, pomanjkanje izobrazbe ter politične volje za odpravo tega izredno perečega problema. Otroške poroke so bolj pogoste na podeželju, kjer so deklice manj izobražene, pomembno vlogo pa igra tudi huda revščina, saj imajo deklice iz najrevnejših družin v posamezni pokrajini kar petkrat večjo verjetnost, da se bodo poročile pred 18. letom kot tiste iz bogatih družin. Ob tem je zaskrbljujoč podatek zambijskega statističnega urada, ki pravi, da naj bi kar 16 odstotkov najstnic med 15. in 19. letom starosti prisilili v spolne odnose, prezgodnje nosečnosti pa naj bi bile v veliki meri tudi posledica nepoznavanja in neuporabe kontracepcijskih sredstev.

Janez Usenik, novinar 24ur, z dečkom v vasi Fani, kjer so otroške poroke zelo pogoste.
Janez Usenik, novinar 24ur, z dečkom v vasi Fani, kjer so otroške poroke zelo pogoste. FOTO: UNICEF Slovenija
Velikokrat gre za golo preživetje

Tovrstne zgodbe so res žalostna, a v primerjavi s tistimi, ko starši dekleta zaradi golega preživetja prisilno poročijo, pogosto s starejšimi moškimi, hitro zbledijo. Veliko očetov se zaveda, da je to prepovedano, a se v primeru slabe letine raje odločijo hčere dobro poročiti kot pa da jih pustijo stradati. »Na prvi pogled bi dobrodelne organizacije lahko neposredno pomagale, a to težav ne bo rešilo,« v svojem blogu med spremljanjem odprave Unicefa piše Janez Usenik in dodaja, da je pristop te organizacije drugačen. »Unicef skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami v državi želi najprej spremeniti miselnost ljudi. Pred dnevi sem v vasici okrožja Petauke lahko prvič videl, kako poteka delo na terenu. Ena od domačih uslužbenk Unciefa, Annie, je med našim obiskom preprosto stopila do vaškega učitelja in ga vprašala, ali se morda poroča kaka mlada deklica. Obotavljaje je priznal, da je nekaj slišal o tem. /.../ In intervencija? Annie je mirno sedela z dekličinim očetom in vaškim poglavarjem. Pogovarjali so se kako uro, izmenjavali mnenja in potem prijateljsko odšli. »Z ljudmi se predvsem pogovarjamo,« mi je razložila Annie, »očetu sem skušala razložiti, da to ni prava pot za današnji čas. Predvsem pa, kaj lahko družina pridobi, če pusti, da deklica dokonča šolanje, kako bo družini lažje pomagala.« Čeprav bi mislili, da pogovori ne bodo zalegli, pa naj bi na tak način na svojo strani pridobili že veliko vaščanov in vaških poglavarjev, kar gotovo vodi v pravo smer.

Špela Šipek, urednica dnevno-informativnega programa 24ur, se je v vasi pogovarjala z eno od številnih najstniških družin (na fotografiji). Mama ima 15 let, oče 19. Njun sin je star 2 leti in 7 mesecev. Največja želja obeh staršev je, da bi lahko nadaljevala s šolanjem.
Špela Šipek, urednica dnevno-informativnega programa 24ur, se je v vasi pogovarjala z eno od številnih najstniških družin (na fotografiji). Mama ima 15 let, oče 19. Njun sin je star 2 leti in 7 mesecev. Največja želja obeh staršev je, da bi lahko nadaljevala s šolanjem.FOTO: UNICEF Slovenija
Ker je zanosila, sta se poročila in pustila šolo

Unicef se na terenu vsakodnevno srečuje s problematiko otroških porok. »Lahko zagotovim, da naju niso prisilili v poroko, čeprav nisva nameravala skleniti zakonske zveze. Uničil sem jo (ji naredil otroka) in takrat sem se odločil, da se bom poročil z njo, to pa je tudi razlog, zakaj sva oba pustila šolo, saj sva se zavedala, da bova morala skrbeti za najinega otroka,« je pred časom dejal Joachim Banda, 18-letni fant, ki s svojo 16-letno ženo Mildred Sakala in njuno devetmesečno hčerko Salome živi v vasici Luangeni. Ko se je par poročil, je Joachim obiskoval sedmi, Mildred pa peti razred osnovne šole. Po rojstvu male Salome sta oba izrazila interes, da bi se vrnila v šolske klopi, čeprav za to nimata ravno veliko možnosti, ker ju ovira njuna starševska odgovornost. Joachim je pojasnil, da kot nekvalificirani delavec poskuša družino preživeti z občasnimi deli.

V Zambiji se otroci soočajo predvsem s podhranjenostjo ter nedostopnostjo šolanja in zdravstvene oskrbe. Z UNICEF-om, ki jim s svojimi programi pomoči omogoča zdrav začetek življenja, se je v Zambijo odpravila tudi ekipa POP TV, saj stremimo k temu, da gledalcem in bralcem prikažemo širšo sliko stanja v manj razvitih državah. Z ozaveščanjem in pomočjo otrokom v stiski lahko tudi mi veliko naredimo za prihodnje generacije.

Deklice je potrebno zaščititi

Več kot 40 odstotkov deklic po vsej Zambiji naj bi bilo žrtev otroških porok. »To je hudo kršenje človekovih pravic, kar prestavlja resno grožnjo za življenje mladih deklet ter njihovih načrtov za prihodnost. Deklicam, ki neveste postanejo kot otroci, grozijo nasilje, revščina, virus HIV in AIDS ter zapleti, povezani z nosečnostjo in porodom, ki so v državah v razvoju, kakršna je Zambija, eden glavnih vzrokov za visoko smrtnost deklet, starih med 15 in 19 let,« pravi Geeta Rao Gupta, namestnica izvršnega direktorja UNICEF-a, in poudari, da si močno prizadevajo zaščititi pravice otrok v skladu s Konvencijo o otrokovih pravicah.

Naj ne bodo prikrajšane za otroštvo

V zadnjih 30 letih se je delež otroških porok v svetu sicer zmanjšal, a jih je v številnih regijah sveta, predvsem na podeželju in med revnejšimi prebivalci še vedno več kot preveč. Zadnji UNICEF-ovi podatki kažejo, da se je na svetovni ravni kar 70 milijonov žensk, starih med 20 in 24 let, prvič poročilo pred dopolnjenim 18. letom starosti, od teh 23 milijonov še pred dopolnjenim 15. letom. Otroške neveste so po poroki pogosto izolirane – oddaljene od primarnih družin, izključene iz izobraževanja, pogosto pa so jim prepovedani stiki z vrstniki in skupnostjo. Sklepanje otroških porok pogosto vodi v prezgodnjo, nezaželeno nosečnost, kar je za deklice lahko življenjsko nevarno. Rezultati poročila Svetovne zdravstvene organizacije (WMO) so namreč razkrili, da naj bi v državah v razvoju kar 14 odstotkom žensk, mlajših od 20 let opravili nevarne oblike splava, pri katerih jih veliko tudi izgubi življenje.

V vasici Fani na vzhodu Zambije, ki ima 260 gospodinjstev in približno 3000 prebivalcev, je kar 80 najstniških družin. Otroci, zlasti deklice, se poročajo že pri 12 ali 13 letih. Včasih tudi prej.
V vasici Fani na vzhodu Zambije, ki ima 260 gospodinjstev in približno 3000 prebivalcev, je kar 80 najstniških družin. Otroci, zlasti deklice, se poročajo že pri 12 ali 13 letih. Včasih tudi prej.FOTO: UNICEF Slovenija

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493