Zadovoljna.si
Siva papiga

Novice

Papige znajo logično razmišljati

STA
08. 08. 2012 12.09
0

Afriške sive papige lahko v določenem obsegu logično razmišljajo. Takšno logično mišljenje so znanstveniki med živalmi doslej odkrili le pri človeku podobnim opicam. Sive papige imajo verjetno podobno razvito razumevanje vzrokov in posledic kot triletni otrok.

Siva papiga
Siva papigaFOTO:

Do tega zaključka so prišli raziskovalci Univerz v Göttingenu in na Dunaju. Znanstveniki so pri preizkusih papigam dali na izbiro dva neprozorna plastična kozarca. Eden je bil prazen, v drugem pa je bil oreh. Ko so potresli kozarec z orehom, so papige lahko slišale oreh. V treh stopnjah poskusa so raziskovalci najprej potresli kozarec z orehom, nato oba, na koncu pa še praznega.

Papige so se v vseh treh stopnjah veliko pogosteje odločile za kozarec, ki je vseboval oreh. Presenetljivo je, da so se živali odločile pravilno tudi takrat, ko so raziskovalci potresli samo prazen kozarec, ki ni oddajal zvokov. To naj bi bil dokaz za kompleksne miselne procese pri papigah. Tudi ko so raziskovalci zgolj predvajali posnetke stresanja orehov, papige niso nasedle.

"Verjamemo, da so sive papige razumele vzročno-posledične povezave med orehom, stresanjem in zvokom. To uspeva še samo človeku podobnim opicam, drugim opicam ali psom pa ne," so zapisali raziskovalci. Otroci pa lahko takšen preizkus tako dobro kot papige opravijo šele pri treh letih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368