Zadovoljna.si
Uporaba pirotehničnih sredstev še ni dovoljena, z njo bo treba počakati do 26. decembra.

Novice

Poškodbe s petardami so nepotrebne

STA
19. 12. 2011 12.00
0

Poškodbe s petardami so popolnoma nepotrebne, poudarja predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline na UKC Ljubljana Uroš Ahčan. Pojasnjuje, da so te poškodbe večinoma posledica neznanja ter neizkušenosti mladih, ki tekmujejo, kdo si več upa. 80 odstotkov poškodovancev je namreč mlajših od 20 let.

Uporaba pirotehničnih sredstev še ni dovoljena, z njo bo treba počakati do 26. decembra.
Uporaba pirotehničnih sredstev še ni dovoljena, z njo bo treba počakati do 26. decembra.FOTO: 24ur

Od danes dalje je dovoljeno prodajati nekatere pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok. Petarde so sicer prepovedane, nekatere vrste izdelkov pa bodo lahko kupili le polnoletni. Uporaba pirotehničnih sredstev še ni dovoljena, z njo bo treba počakati do 26. decembra. Pred začetkom 'pirotehnične sezone' pa tako zdravniki in policisti opozarjajo na nevarnosti nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov.

Simon Herman iz kliničnega oddelka za travmatologijo kirurške klinike na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je na novinarski konferenci pojasnil, da največ poškodb pri pirotehniki nastane takrat, ko se ti izdelki predelujejo oz. ko se z njimi nepravilno rokuje. Kot velik vpliv za tovrstne nesreče pa je navedel preobjestnost in vpliv psihoaktivnih substanc pri uporabi pirotehnike.

V teh nesrečah si posamezniki največkrat (v 75 odstotkih) poškodujejo obraz in oči ter roke. Predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline kirurške klinike na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Uroš Ahčan poudarja, da hude poškodbe s pirotehniko zaznamujejo človeka za vse življenje. Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je po njegovih besedah to, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se nato vse življenje spopadajo s psihičnimi posledicami, lahko pa so tudi v breme družbi. 80 odstotkov poškodovancev je namreč starih manj kot 20 let.

Tako so lani v UKC Ljubljana obravnavali 25 poškodovancev s pirotehniko. Največ so jih sprejeli v silvestrski noči oz. v zgodnjih urah novega leta. Sprejeli so tri posameznike s težkimi poškodbami, pet jih je zaradi poškodbe potrebovalo dolgotrajnejše zdravljenje, a niso pustile trajnih posledic.

Goran Maršič iz Generalne policijske uprave pa opozarja, da je treba pirotehniko uporabljati tako, kot je to predvidel proizvajalec. Poleg tega je "ne kupujmo na črnem trgu, ker ni zagotovila, da je varna" je dejal. Staršem tako svetuje, naj "z zdravo pametjo kupujejo pirotehniko in naj bodo zraven otrok, ko jo uporabljajo".
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493