Zadovoljna.si
Dan začnejo z zajtrkom, a uživajo preveč sladkega.

Novice

Preveč slaščic in prekmalu na shujševalno dieto

STA
15. 07. 2011 12.02
4

Število mladostnikov, ki redno zajtrkujejo, narašča. Obenem pa mladostniki še vedno prepogosto uživajo sladkane pijače in sladkarije ter so prepogosto na dietah, je pokazala raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC) 2010, ki jo je tretjič izvedel Inštitut za varovanje zdravja (IVZ).

Dan začnejo z zajtrkom, a uživajo preveč sladkega.
Dan začnejo z zajtrkom, a uživajo preveč sladkega.FOTO: iStockphoto

Otroci v Sloveniji se vse bolj zavedajo, da je pomembno dan začeti z zajtrkom. Rezultati raziskave kažejo, da je v letu 2010 vse dni v tednu redno zajtrkovalo skoraj 40 odstotkov mladostnikov, kar je nekoliko več kot v letih 2006, ko je redno zajtrkovalo 37 odstotkov mladostnikov, in leta 2002, ko je zajtrkovalo 35 odstotkov mladostnikov. Ugotovili so še, da mlajši mladostniki pogosteje zajtrkujejo kot starejši. Tako redno zajtrkuje skoraj polovica 11-letnikov, 37 odstotkov 13-letnikov in 31 odstotkov 15-letnikov.

Še vedno preveč sladkarij

Pri uživanju sladkanih pijač in sladkarij je raziskava pokazala, da sta jih v letu 2010 redno uživali dve tretjini mladostnikov. Uživanje sladkanih pijač in sladkarij se s starostjo povečuje, tako jih redno uživa nekaj manj kot tri četrtine 15-letnikov, slabi dve tretjini 13-letnikov in 58 odstotkov 11-letnikov. Fantje bolj posegajo po sladkanih pijačah, dekleta pa po sladkarijah. Kot pojasnjuje Matej Gregorič z IVZ, prepogosto uživanje presladkih živil vpliva na povečan energijski vnos in slabšo prehransko vrednost zaužite hrane, povečuje tveganje za razvoj debelosti, sladkorne bolezni, zobne gnilobe in srčno-žilnih obolenj, poleg tega pa se nakazuje tudi slabše sledenje in zmanjšana pozornost pri otrocih ter povečana hiperaktivnost.

Je rešitev v omejevanju trženja nezdravih živil?

Na ministrstvu za zdravje zato že preučujejo možnosti za učinkovite ukrepe, s pomočjo katerih bi spodbudili uživanje zdravju koristnih živil, ter pripravljajo izhodišča ukrepov za omejevanje trženja nezdravih živil. Podatki raziskave so tudi pokazali, da je v letu 2010 četrtina mladostnikov redno uživala zelenjavo. Zelenjave nikoli ne uživajo dobri štirje odstotki mladostnikov, kar je manj kot v letih 2006, ko je ni uživalo šest odstotkov, in 2002, ko je ni uživalo sedem odstotkov mladostnikov. Vsak dan sadje in zelenjavo uživa nekaj manj kot petina mladostnikov, pogosteje jo uživajo 11-letniki kot 13- in 15-letniki ter dekleta pogosteje kot fantje. Kot pojasnjuje Vida Fajdiga Turk z IVZ, je raziskava pokazala tudi, da sadje in zelenjavo vsak dan pogosteje uživajo tisti mladostniki, ki boljše ocenjujejo svoj socialni položaj in socialno ekonomski položaj svojih staršev.

Je rešitev v omejevanju trženja nezdrave hrane?
Je rešitev v omejevanju trženja nezdrave hrane?FOTO: iStockphoto

In hujšanje?

Skoraj 13 odstotkov mladostnikov je že bilo na shujševalni dieti ali se trudijo shujšati. Poleg tega pa še skoraj tretjina mladostnikov meni, da bi morali malo shujšati. Diet se pogosteje lotevajo dekleta ter starejši mladostniki. Največje razlike v dietnem vedenju nastopijo v mladostniškem obdobju, ko začnejo mladostniki kritično ocenjevati svojo zunanjo podobo in telesno težo ter se primerjati z drugimi vrstniki in tudi s slavnimi osebami.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658