Zadovoljna.si
Tableta

Novice

Prihaja moška kontracepcijska tableta

Z.C.
17. 08. 2012 16.40
16

Za mnoge ženske je vsakodnevno jemanje kontracepcijskih tabletk precejšnja obveznost, saj se kaj rado zgodi, da na tabletko preprosto pozabijo. Odrešitev bi lahko bila kontracepcijska tableta zanj, ki jo trenutno sicer še preizkušajo na miših. Strokovnjaki namreč preučujejo učinke nove moške oralne kontracepcije, ki začasno prekine moško plodnost in nima stranskih učinkov, ki bi se odražali v sami spolnosti.

Tableta
TabletaFOTO:

Raziskovalci inštituta Dana-Farber Cancer in Baylor College of Medicine so prišli do pomembnih ugotovitev, ki so jih objavili v reviji Cell, in bi lahko pomenile pomemben korak naprej na področju moške oralne kontracepcije. Odkritje so poimenovali JQ1 in gre za sintetično molekulo, ki začasno prekine proces dozorevanja spermijev. Raziskave na področju farmakološke kontracepcije za moške so dokaj zapletene, vzrok gre iskati predvsem v razliki med spoloma: medtem, ko ženska proizvede eno jajčece mesečno, moški dnevno ustvari na milijone spermijev. Strokovnjaki so se pri iskanju prave rešitve doslej osredotočali na uporabo hormonov, predvsem androgenov, vendar so bili rezultati precej omejeni. Najnovejša raziskava, ki jo vodi James Bradner, se je posvetila preučevanju učinkovanja sintetične molekule JQ1, testiranja pa so potekala v več kot 350 laboratorijih po vsem svetu. Učinek, ki so ga ugotovili na miših, je zadovoljiv,  zdaj morajo JQ1 preizkusiti še na ljudeh. Strokovnjaki napovedujejo, da bodo testiranja dokaj dolgotrajna.To po,meni, da bo potrebno na moško kontracepcijsko tableko počakati še nekaj časa.

 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375