Zadovoljna.si
Inaki Urdangarin

Novice

Princesa, v kaj si se zapletla?!

STA/U.S.
08. 01. 2014 08.25
1

Španska princesa Cristina bo zaslišana. Osumljena prevare in pranja denarja, skupaj s soprogom Iñakijem Urdangarínom, bo morala že čez dva meseca pričati na sodišču na Palmi de Mallorci. Tako se je princesa znova znašla v središču zanimanja španske javnosti.

Inaki Urdangarin
Inaki UrdangarinFOTO: Reuters

Španski sodnik je odločil, da mora sodišče zaslišati hčer španskega kralja Juana Carlosa kot osumljenko zaradi njene morebitne vpletenosti v nezakonite posle soproga Inakija Urdangarina, so sporočili s sodišča na Balearih. Princesa Cristina se je doslej izognila zaslišanju pred sodnikom.

Kraljeva najmlajša hči, 48-letna Cristina bo tako postala prva bližnja sorodnica kralja Juana Carlosa, ki se bo pojavila na sodišču zaradi suma kaznivega dejanja. Sodnik v Palmi de Mallorci, ki je doslej zbiral podatke o Cristininih davčnih zadevah, je tožilstvo že pred časom zaprosil, da predloži morebitne obtožbe. Le-te so bile dovolj zgovorne, da se je sedaj odločil, da bo princeso tudi uradno zaslišal.

Sodnik Jose Castro jo bo zaslišal kot uradno osumljenko, kar je korak proti uradni obtožnici zoper člana kraljeve družine, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali neimenovani viri blizu sodišča.

Spomnimo, Cristino povezujejo s posli njenega soproga Urdangarina, ki ga preiskujejo zaradi poneverbe več milijonov javnega denarja. Doslej se kot osumljenka v tem primeru ni pojavila pred sodiščem, a Castro je sprožil ločeno preiskavo morebitnih davčnih utaj in pranja denarja, ki jih očitajo Cristini. Cristina in njen soprog sicer doslej nista bila uradno obtožena kakršnegakoli kaznivega dejanja.

Preiskave poslov Urdangarina in Cristine so sprožile največji škandal v času več desetletne vladavine Juana Carlosa. Urdangarin je osumljen, da je skupaj z nekdanjim poslovnim partnerjem preko neprofitnega inštituta Noos preusmeril šest milijonov evrov javnih sredstev na račune svojih podjetij. Cristina pa je bila članica odbora Noosa in si je skupaj s soprogom lastila drugo podjetje Aizoon, za katerega preiskovalci sumijo, da je delovalo kot krinka za pranje poneverjenega denarja.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478