Zadovoljna.si
Zagreb

Novice

Razkrivali bodo zgodovino prostitucije v mestu

STA
12. 09. 2012 14.25
1

Zagreb je do druge svetovne vojne bil znan tudi po svojih bordelih v središču mesta. Spomine na obdobje, ko je bila prostitucija v hrvaški prestolnici legalna, bodo obudili s turističnim sprehodom po krajih, kjer so bile nekdaj javne hiše. Radovedneže bo po poltenih poteh vodila gledališka igralka, ki bo oblečena kot nekdanje kurtizane.

Zagreb
Zagreb FOTO: Thinkstock

Nekoliko manj znano zagrebško zgodovino je v knjigi "Zgodbe iz stare Tkalče - skrivnostno polteno življenje" opisal Darko Belušić Bela, na podlagi njegovih zapisov pa se je neka hrvaška turistična agencija odločila za pripravo vodenih sprehodov po mestu.

Prvi sprehod bodo pripravili v petek, začeli pa ga bodo na Trgu bana Josipa Jelačića pred poslopjem, kjer so ženske, sicer ilegalno, ponujale svoje telo za denar tudi v 80. letih prejšnjega stoletja.

V dveh urah naj bi obiskali vse najbolj znane dele mesta, kjer so bili bordeli, kopališča in podobni kraji, kjer so včasih legalno ponujali različne seksualne užitke.

Nekdanje mestne oblasti so sicer uradno izdajale dovoljenja za opravljanje te najstarejše obrti lastnikom javnih hiš za "storitve osebnega zadovoljstva", kot priča dovolilnica iz leta 1898, ki jo je dobila ena izmed takratnih "madame" Roža Aranjoš.

Eden najbolj razvpitih krajev za "razuzdano življenje" je bilo ravno v njeni lasti, Petrovo kopališče v Kožarski ulici, prav tako sredi Zagreba. Zelo obiskana je bila tudi Tkalčićeva ulica, nedaleč od glavnega trga, ki je danes priljubljena za večerne zabave v mestu zaradi številnih barov in restavracij.

"Vsaka hiša v Tkalčićevi ulici je bila bordel. Zagreb je bil med vodilnimi mesti v Evropi glede javnih hiš do začetka 2. svetovne vojne," je dejala igralka Petra Težak, ki bo vodička, "prostitutka Margarita", in bo pojasnjevala, kako je nekoč potekala prostitucija.

Kot je dodala, so bile prostitutke tudi v drugih delih mesta, tako na primer na železniški postaji. Kljub legalnem poslovanju pa so ženske, ki niso skrivale, da se ukvarjajo z "najstarejšo obrtjo na svetu", bile deležne številnih žaljivih imen.

Sprehod po "poltenih poteh" je prepovedan za mlajše od 16 let, starejši pa bodo morali odšteti 120 kun (16 evrov). Zaenkrat je predvideno, da bo zgodbe o javnih hišah v Zagrebu moč spremljati septembra ob petkih zvečer.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493